Są tu fani kurczaka z KFC? Na pewno! Ja już dawno temu porzuciłam odwiedzanie fast foodów, ale muszę przyznać, że sposób przygotowania kurczaka w KFC jest wyjątkowy. Wydaje wam się, że to niemożliwe, żeby odtworzyć te dania w domu? Nieprawda!
Długo sądziłam, że fast foody mają swoje tajemnice dotyczące składników i sposobu ich przygotowania. Postanowiłam jednak sprawdzić, czy da się przygotować samodzielnie stripsy z kurczaka w domowych warunkach. I wiecie co? Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Miękkie, rozpływające się w ustach kawałeczki mięsa w chrupiącej, delikatnej panierce uczyniły ten dzień wyjątkowym.
Śmiało przygotowujcie takie przekąski na imprezy oraz mecze. To znakomity pomysł na nieco zdrowsze dania rodem z fast foodów. Zadbajcie o dobrej jakości świeże składniki, a nie będziecie musieli mieć ogromnych wyrzutów sumienia. Raz na jakiś czas dobry strips domowej roboty jeszcze nikomu nie zaszkodził.
- 2 filety z kurczaka
- 300ml maślanki
- ¾ szklanki mąki pszennej
- łyżeczka suszonego czosnku
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka keczupu
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- 50ml wody
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- W misce wymieszaj maślankę z solą i pieprzem. Filety pokrój w poprzek na małe kawałeczki i zanurz w mieszance na co najmniej 1 godzinę. Zostaw w temperaturze pokojowej.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, suszony czosnek, sól i pieprz. Dodaj dwie łyżki maślanki i wymieszaj tworząc jednolitą masę.
- Wyjmuj kawałeczki kurczaka i bardzo dokładnie obtaczaj w panierce z mąki i przypraw. Układaj delikatnie i ostrożnie na patelni z rozgrzanym olejem (powinno być go sporo, mniej więcej na wysokość 5mm).
- Smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru panierki. Wyjmuj gotowe kawałeczki i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawaj z sosem.
- Na patelni umieść cukier, keczup, sos sojowy i 50 ml wody. Mieszaj wszystko i doprowadź do delikatnego gotowania. Dodaj mąkę wymieszaną z wodą (powinna mieć rzadką konsystencję) i zagęść sos. Pozwól się jeszcze chwilkę pogotować i zdejmij z ognia. Przelej do miseczki.
Ojejku koniecznie muszę wypróbować przepis 🙂
Są naprawdę pyszne. Idealne jako przekąska na imprezę 🙂