Wciąż poszukujcie przekąski idealne? Oto ona! Chrupiący placuszek ziemniaczany, marynowana w rozmarynie polędwiczka i słodki chutney z czerwonej cebuli. Taką przystawkę wymyśliłam z okazji urodzin. Chciałam przygotować coś na ciepło, co można łatwo serwować i jeść. Miękka polędwiczka, chrupiące placuszki i słodki mus cebulowy okazały się strzałem w dziesiątkę. Z pewnością nie raz powtórzę ten przepis.
Sprawdził się znakomicie jako przekąska na imprezie, każdy chętnie po nią sięgał, bo to przystawka na ząb, która znakomicie sprawdza się podczas takich okazji.
Chrupiące placuszki z polędwiczką i chutneyem
Autor: Ola Krasińska
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa QAFP
- 4 gałązki świeżego lub 2 łyżki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- chutney cebulowy
- listki pietruszki
Placki ziemniaczane
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie
- Polędwicę oczyść z błonek i tłuszczu, ponakłuwaj specjalnym przyrządem, nasól, posyp pieprzem i polej oliwą truflową. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
- Po tym czasie obsmaż polędwicę na patelni na dużym ogniu z każdej strony, przełóż do brytfanny i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na 15 minut. Wyjmij i pozostaw na 15 minut.
- Pokrój polędwicę w plastry o grubości 2cm i układaj na placuszkach. Dekoruj chutneyem cebulowym i liśćmi pietruszki.
Placuszki ziemniaczane
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj jajko i mąkę. Całość wymieszaj do połączenia składników.
- Smaż na rozgrzanym maśle na złoto.
Dodaj komentarz