Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Chrupiące placuszki ziemniaczane z polędwiczką i chutneyem cebulowym

Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Chrupiące placuszki ziemniaczane z polędwiczką i chutneyem cebulowym

Chrupiące placuszki z polędwiczką i chutneyem cebulowym

Chrupiące placuszki z polędwiczką i chutneyem cebulowym

Wciąż poszukujcie przekąski idealne? Oto ona! Chrupiący placuszek ziemniaczany, marynowana w rozmarynie polędwiczka i słodki chutney z czerwonej cebuli. Taką przystawkę wymyśliłam z okazji urodzin. Chciałam przygotować coś na ciepło, co można łatwo serwować i jeść. Miękka polędwiczka, chrupiące placuszki i słodki mus cebulowy okazały się strzałem w dziesiątkę. Z pewnością nie raz powtórzę ten przepis.

Sprawdził się znakomicie jako przekąska na imprezie, każdy chętnie po nią sięgał, bo to przystawka na ząb, która znakomicie sprawdza się podczas takich okazji.

Zapisz Drukuj
Chrupiące placuszki z polędwiczką i chutneyem
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa QAFP
  • 4 gałązki świeżego lub 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • chutney cebulowy
  • listki pietruszki
Placki ziemniaczane
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie
  1. Polędwicę oczyść z błonek i tłuszczu, ponakłuwaj specjalnym przyrządem, nasól, posyp pieprzem i polej oliwą truflową. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
  2. Po tym czasie obsmaż polędwicę na patelni na dużym ogniu z każdej strony, przełóż do brytfanny i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na 15 minut. Wyjmij i pozostaw na 15 minut.
  3. Pokrój polędwicę w plastry o grubości 2cm i układaj na placuszkach. Dekoruj chutneyem cebulowym i liśćmi pietruszki.
Placuszki ziemniaczane
  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj jajko i mąkę. Całość wymieszaj do połączenia składników.
  2. Smaż na rozgrzanym maśle na złoto.
3.5.3208

 

Chrupiące placuszki z polędwiczką i chutneyem cebulowym

Chrupiące placuszki z polędwiczką i chutneyem cebulowym

Chrupiące placuszki z polędwiczką i chutneyem cebulowym

Chrupiące placuszki z polędwiczką i chutneyem cebulowym


Leave a Comment

« 21 urodziny Almy z Meat My Day
Wołowy tatar klasyczny z dodatkami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    "Sekrety francuskiej kuchareczki" Marie-Morgane Le Moel

    „Sekrety francuskiej kuchareczki” Marie-Morgane Le Moel – recenzja

    Piperon de padron - hiszpańskie papryki

    5 kulinarnych powodów, by odwiedzić Barcelonę (Hiszpania)

    ¡Hola México – jesień w meksykańskim stylu z Blue Cactus

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in