Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Zupy / Chłodnik wiśniowy z bazylią i prosciutto

Zupy

Chłodnik wiśniowy z bazylią i prosciutto

Chłodnik z wiśni

Chłodnik z wiśni

Upalne dni sprawiają, że na myśl o gotowaniu robi się wam słabo? Oto sposób na lekkie danie, które nie wymaga wielu przygotowań.

Ja z dzieciństwa pamiętam ten prawdziwy, oryginalny polski kremowy chłodnik o pięknym amarantowym kolorze, którzy przygotowywała moja babcia. Był pełen smaków z jej wspaniałego, dopieszczonego letniego ogrodu – ogórków, koperku, rzodkiewki, boćwiny, czosnku. Pachniał naturą, słońcem i miłością.

Po wielu latach z polskich kuchni wyparło go gazpacho – hiszpańska zupa na zimno. Analizując składniki gazpacho, z powodzeniem mogłaby być to przecież polska zupa. Pomidory, chleb na zakwasie, papryka, cebula, ogórek – brzmi fajnie i świetnie smakuje, jeśli tylko użyjemy najlepszych składników. Te warzywne chłodniki są naprawdę świetnym rozwiązaniem na gorące dni – nie wymagają gotowania i dodatkowego podgrzewania atmosfery.

Ja poszłam o krok dalej i przygotowałam chłodnik z wiśni i bazylii. Żeby podkręcić jego smak, dodałam twarożek i grillowane prosciutto. I co wy na taką wersję?

Zapisz Drukuj
Chłodnik wiśniowy z bazylią i prosciutto
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 0,5kg wiśni
  • garść liści bazylii
  • 150ml wody
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • twarożek ricotta
  • plaster prosciutto (lub innej suszonej szynki)
Przygotowanie
  1. Wiśnie wydryluj. Letnią wodę połącz z cukrem i mieszaj do jego rozpuszczenia. Zalej wiśnie. Dodaj bazylię. Całość zblenduj na gładką masę. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  2. Szynkę pokrój w wąskie paski i podpiecz na chrupko w piekarniku. Wystarczy 10 minut w temperaturze 160ºC.
  3. Chłodnik nalej do miseczki, dodaj 2-3 łyżeczki ricotty i posyp chrupiącymi płatkami szynki oraz liśćmi bazylii.
3.3.3077

 

Wiśniowy chłodnik

Wiśniowy chłodnik


Leave a Comment

« Kruche i soczyste mięso – 10 rad jak to zrobić
Spring Rolls z chrupiącym kurczakiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    wrzesień 2023
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « gru    
    Pulpety drobiowe z sosem pieczarkowym - na obiad lub kolację

    Ziołowe pulpeciki drobiowe z sosem pieczarkowym

    Mus z suszonych śliwek

    Mus śliwkowy do mięs

    Polędwiczka wieprzowa z karczochami i bobem

    Polędwiczka wieprzowa z karczochami i bobem

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in