Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Casserole z kurczakiem

Dania główne Dania z drobiu

Casserole z kurczakiem

Casserole z kurczaka

Casserole z kurczaka

Casserole to słowo pochodzące z języka francuskiego, które oznacza duże, głębokie naczynie, nadające się do użycia w piekarniku jako forma oraz do serwowania. Ale początki casserole były nieco inne.

Przygotowywanie tego dania zostało zapoczątkowane w Berlinie w 1866 roku przez Elmire Joliceur – francuskiego imigranta o korzeniach francusko-kanadyjskich. W tamtych czasach był to zbity i wypełniony wytrawną mieszanką mięs i bakalii ryż, czyli coś zgoła innego, co bardziej przypomina włoskie arancini lub pochodzące z Indonezji arem-arem. Około 1870 roku casserole ewoluowało i zamieniło się w jednogarnkowe danie, które stało się popularne zwłaszcza w Ameryce.

Obecnie w kuchni amerykańskiej i europejskiej casserole składa się z kawałków mięsa (zwykle kurczak) lub ryb (np. tuńczyk), różnych grubo krojonych warzyw, makaronu lub ryżu często z roztapianym na wierzchu serem.
Casserole jest zwykle przygotowywane w piekarniku przez długi czas i bez przykrycia, ale ja wolę zdecydowanie wersję z przykryciem, które zapobiega wysuszaniu potrawy. Można do niej także dodawać wino, piwo, gin lub cydr. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Ja przygotowałam casserole w głębokiej patelni na płycie i właściwie niczym nie ustępuje tej wersji z piekarnika.

Mam wrażenie, że w przypadku tego dania nie trzeba, a wręcz nie należy trzymać się jednego przepisu. Można szaleć mieszając różne składniki i dodatki i to jest najlepsze, bo za każdym razem rezultat może nas zaskoczyć.

W tym przepisie nie wykorzystywałam alkoholu, ale nie szczędziłam za to warzyw i całość wzbogaciłam dodającym wiele smaku i aromatu wędzonym boczkiem. Danie jest świetne na drugi dzień, kiedy smaki rozłożą się równomiernie. Wspaniale nadaje się także do odgrzewania, także dla zapracowanych jest wręcz idealne.

Zapisz Drukuj
Casserole z kurczaka
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 500g podudzi z kurczaka bez kości
  • 200g surowego boczku wędzonego
  • 1 puszka drobnej białej fasoli
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 szalotki
  • 3 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka owocu jałowca
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • ½l bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Podudzia z kurczaka pokrój na mniejsze części. Boczek pokrój w grubą kostkę.
  2. Na suchej patelni podsmaż boczek. Zdejmij na miseczkę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Na wytopionym tłuszczu usmaż posolone kawałki kurczaka. Zdejmij.
  3. Marchewkę, pietruszkę i czosnek pokrój w plastry, seler i ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Szalotki pokrój w pióra.
  4. Warzywa wsyp na patelnię na tłuszcz pozostały po smażeniu boczku i kurczaka. Posól je i smaż ok. 10 minut. Do warzyw dodaj kawałki kurczaka i boczek.
  5. Dodaj wszystkie przyprawy i całość zalej bulionem.
  6. Duś pod przykryciem ok. 45 minut aż smaki przenikną się, a warzywa i mięso zmiękną.
3.5.3208

 

Casserole z kurczakiem

Casserole z kurczakiem


Leave a Comment

« Chude mięso – 5 rad jak to zrobić
Pasztet z królika »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    

    Krem pomidorowy i tosty z bresaolą

    Piperon de padron - hiszpańskie papryki

    5 kulinarnych powodów, by odwiedzić Barcelonę (Hiszpania)

    Karaván Street Food - Budapeszt

    Gdzie jeść w Budapeszcie? Węgierski street food

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in