Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Caponata z makaronem i salami Milano

Dania główne Dania z wieprzowiny

Caponata z makaronem i salami Milano

Caponata z makaronem i salami Milano

Caponata z makaronem i salami Milano

Szybkie danie, które robi się praktycznie samo. I dobrze smakuje też następnego dnia, więc do pracy jest idealne.

Jesień to najlepszy czas na caponatę w Polscę – dojrzałe bakłażany oddają swój słodki smak i oferują znakomitą konsystencję, która może śmiało zastąpić sos do makaronu. Tworzą kremowy, gładki mus, który świetnie łączy się z pieczywem oraz makaronem.

Ja użyłam razowego makaronu ugotowanego al dente i całość podkreśliłam pokrojoną w długie pasy salami Milano, które jest delikatnie słodkawe i delikatne, o subtelnym aromacie ziół. To piękne, smaczne danie na pożegnanie lata.

Zapisz Drukuj
Caponata z makaronem i salami Milano
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 1 duży bakłażan
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory bez skórki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki cukry trzcinowego
  • garść tartego parmezanu
  • 5 plastrów salami Milano
  • makaron razowy
Przygotowanie
  1. Bakłażany pokrój w kostkę i posól. Odstaw na chwilę i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp kostki bakłażana oraz cebuli Posyp oregano. Dodaj pokrojony w plastry czosnek. Całość smaż ok. 20 minut i dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz cukier. Całość podlej wodą i duś przez co najmniej 10 minut aż bakłażany będą zupełnie miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Makaron ugotuj al dente. Nałóż do miseczki, polej caponatą, posyp tartym parmezanem i pokrojonymi w długie paski plastrami salami Milano.
3.4.3177

 

Caponata z makaronem i salami milano

Caponata z makaronem i salami milano


Leave a Comment

« Perliczka (pantarka)
Pastrami – kanapka klasyczna »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    maj 2022
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Boczek pieczony z fenkułem

    Boczek pieczony z fenkułem w słodko-pikantnej marynacie

    Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

    Bulion i ramen z kaczki

    Kanapka z polędwicą i pastą z ciecierzycy

    Kanapka z polędwicą, pastą z cieciorki i sosem chrzanowym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in