Szybkie danie, które robi się praktycznie samo. I dobrze smakuje też następnego dnia, więc do pracy jest idealne.
Jesień to najlepszy czas na caponatę w Polscę – dojrzałe bakłażany oddają swój słodki smak i oferują znakomitą konsystencję, która może śmiało zastąpić sos do makaronu. Tworzą kremowy, gładki mus, który świetnie łączy się z pieczywem oraz makaronem.
Ja użyłam razowego makaronu ugotowanego al dente i całość podkreśliłam pokrojoną w długie pasy salami Milano, które jest delikatnie słodkawe i delikatne, o subtelnym aromacie ziół. To piękne, smaczne danie na pożegnanie lata.
Caponata z makaronem i salami Milano
Autor: Ola Krasińska
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory bez skórki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki cukry trzcinowego
- garść tartego parmezanu
- 5 plastrów salami Milano
- makaron razowy
Przygotowanie
- Bakłażany pokrój w kostkę i posól. Odstaw na chwilę i osusz na ręczniku papierowym.
- Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp kostki bakłażana oraz cebuli Posyp oregano. Dodaj pokrojony w plastry czosnek. Całość smaż ok. 20 minut i dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz cukier. Całość podlej wodą i duś przez co najmniej 10 minut aż bakłażany będą zupełnie miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
- Makaron ugotuj al dente. Nałóż do miseczki, polej caponatą, posyp tartym parmezanem i pokrojonymi w długie paski plastrami salami Milano.
Dodaj komentarz