Pszenna tortilla z mnóstwem dobrego w środku. Wymaga sprawności przy zawijaniu, ale za to odwdzięcza się na talerzu chrupiącą skórką i soczystym nadzieniem.
Najbardziej zbliżoną do oryginału (tak sądzę!) była tortilla, którą próbowałam w Barcelonie w knajpce Senor Burrito. Sprzedawano tam dwa rodzaje – z mięsem i vege. Oczywiście, że wybrałam tę z mięsem. Nie miałam wątpliwości, żeby spróbować z siekaną, długo pieczoną wołowiną. Z kremowym ryżem, sosem i warzywami smakowała świetnie.
Tym razem, wspominając tamten smakołyk, postanowiłam przygotować tortillę z mielonym mięsem z indyka. Sos przygotowałam z dużą ilością kuminu, papryki, oregano, czarną fasolą i kukurydzą. Do tego blanszowana na maśle sałata rzymska i ryż ze śmietaną.
Uwielbiam, gdy tortilla ma ciemne paseczki wypieczone na powierzchni. Ja uzyskuję je w opiekaczu do kanapek, ale możecie wykorzystać patelnię grillową lub piekarnik. Efekt będzie podobny.
Jeśli macie ostre sosy, podajcie je do burrito. Sprawią, że od razu przeniesiecie się do gorącego, tętniącego życiem i kolorami Meksyku.
- 600g mielonego mięsa z udźca z indyka
- 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
- ½ szklanki kukurydzy z puszki
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- pszenne tortille
- śmietana 18%
- 1 cebula
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- sałata rzymska
- 1 pomidor
- ½ dojrzałego awokado
- ¼ czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- chilli
- 2 łyżeczki kuminu
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka masła
- Mięso wrzuć na patelnię i smaż na oleju ryżowym przez ok. 10 minut. Dodaj posiekany w plasterki czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj sól, pieprz, paprykę, kumin, oregano. Wymieszaj i dodaj passatę pomidorową. Całość smaż ok. 25 minut. Dodaj fasolę i kukurydzę. Podsmaż jeszcze 10 minut.
- Liście sałaty zblanszuj na gorącej patelni (podsmaż na łyżeczce masła 2 minuty tak, aby nie skurczyły się zbyt mocno).
- Na tortillę nałóż ryż, posmaruj go łyżką śmietany. Następnie nałóż mięso i liście sałaty.
- Całość zawiń i włóż do tostera, na patelnię grillową lub do piekarnika i podgrzej do uzyskania lekko chrupiącej tortilli.
- Pomidor, awokado i czerwoną cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj i polej oliwą. Oprósz solą i pieprzem.
Dodaj komentarz