Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

Dania główne Dania z drobiu

Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

 

Pszenna tortilla z mnóstwem dobrego w środku. Wymaga sprawności przy zawijaniu, ale za to odwdzięcza się na talerzu chrupiącą skórką i soczystym nadzieniem.

Najbardziej zbliżoną do oryginału (tak sądzę!) była tortilla, którą próbowałam w Barcelonie w knajpce Senor Burrito. Sprzedawano tam dwa rodzaje – z mięsem i vege. Oczywiście, że wybrałam tę z mięsem. Nie miałam wątpliwości, żeby spróbować z siekaną, długo pieczoną wołowiną. Z kremowym ryżem, sosem i warzywami smakowała świetnie.

Tym razem, wspominając tamten smakołyk, postanowiłam przygotować tortillę z mielonym mięsem z indyka. Sos przygotowałam z dużą ilością kuminu, papryki, oregano, czarną fasolą i kukurydzą. Do tego blanszowana na maśle sałata rzymska i ryż ze śmietaną.

Uwielbiam, gdy tortilla ma ciemne paseczki wypieczone na powierzchni. Ja uzyskuję je w opiekaczu do kanapek, ale możecie wykorzystać patelnię grillową lub piekarnik. Efekt będzie podobny.

Jeśli macie ostre sosy, podajcie je do burrito. Sprawią, że od razu przeniesiecie się do gorącego, tętniącego życiem i kolorami Meksyku.

Zapisz Drukuj
Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 600g mielonego mięsa z udźca z indyka
  • 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
  • ½ szklanki kukurydzy z puszki
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • pszenne tortille
  • śmietana 18%
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • sałata rzymska
  • 1 pomidor
  • ½ dojrzałego awokado
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka masła
Przygotowanie
  1. Mięso wrzuć na patelnię i smaż na oleju ryżowym przez ok. 10 minut. Dodaj posiekany w plasterki czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj sól, pieprz, paprykę, kumin, oregano. Wymieszaj i dodaj passatę pomidorową. Całość smaż ok. 25 minut. Dodaj fasolę i kukurydzę. Podsmaż jeszcze 10 minut.
  2. Liście sałaty zblanszuj na gorącej patelni (podsmaż na łyżeczce masła 2 minuty tak, aby nie skurczyły się zbyt mocno).
  3. Na tortillę nałóż ryż, posmaruj go łyżką śmietany. Następnie nałóż mięso i liście sałaty.
  4. Całość zawiń i włóż do tostera, na patelnię grillową lub do piekarnika i podgrzej do uzyskania lekko chrupiącej tortilli.
  5. Pomidor, awokado i czerwoną cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj i polej oliwą. Oprósz solą i pieprzem.
3.5.3208

Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą 3

Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

Burrito z indykiem, ryżem i czarną fasolą

 


Leave a Comment

« Sałatka z soczystym kurczakiem, ananasem i ricottą
Mrożona herbata brzoskwiniowa »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    wrzesień 2023
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « gru    
    Caponata z makaronem i salami Milano

    Caponata z makaronem i salami Milano

    Banosz ukraiński

    10 kulinarnych powodów by odwiedzić Lwów (Ukraina)

    Tażin z kurczakiem i kiszonymi cytrynami

    Tażin z kurczakiem i kiszonymi cytrynami

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in