Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Burger wołowy z musztardowcem

Dania główne Dania z wołowiny

Burger wołowy z musztardowcem

Burger wołowy z musztardowcem

Burger wołowy z musztardowcem

Podstawą najlepszego burgera jest świetnej jakości mięso – to prawda, ale dodatki też robią jego klimat.

Tym razem połączyłam słodkość chutneya z czerwonej cebulki, sera bundza i pikli z ostrością liści musztardowca i sosu musztardowego.

Zatroszczcie się o świeże pieczywo, które chrupiącą klamrą zepnie całą konstrukcję burgera.

 

Zapisz Drukuj
Burgery wołowe z musztardowcem i cebulowym chutneyem
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
Burgery
  • 500g mielonej wołowiny (pieczeń, pręga)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • olej ryżowy
  • bundz
  • pikle
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Chutney cebulowy
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50ml wina czerwonego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie
Chutney cebulowy
  1. Cebule obierz i pokrój w pióra. Wrzuć na patelnię, podlej wodą i duś minimum 25 minut. Cebula musi być mięciutka. Wtedy dodaj cukier i wino. Poczekaj aż wino odparuje. Na koniec dodaj ocet i gotuj jeszcze chwilę, aż wytworzy się gęsty sos łączący kawałki cebuli. Część dodaj do burgerów, resztę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
Burgery
  1. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do zmielonej wołowiny. Dodaj sól i pieprz oraz jajko. Wyrób mięso. Formuj kulki i rzucaj nimi z dużą siłą między dłońmi. Dzięki temu wybijesz z mięsa zbędne powietrze, a burgery nie będą się rozpadać i kruszyć.
  2. Układaj na patelni i smaż ok. 5 minut z każdej strony.
  3. Majonez wymieszaj z musztardami i odstaw. Bundz pokrój w grube plastry. Pikle pokrój w plastry.
  4. Na bułce układaj liść musztardowca, mięso, ser, chutney, pikle. Polej sosem i przykryj drugą częścią bułki
3.3.3077

 


Leave a Comment

« Tatar na bagietce
Schab wieprzowy z sosem grzybowo-jabłkowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Sałatka z bobem, boczkiem i ziemniakami

    Sałatka z bobem, boczkiem, ziemniakami i serem bałkańskim

    Burger z grilla z sosem mango

    Burgery z sosem z mango, chilli i majonezem

    Piperon de padron - hiszpańskie papryki

    5 kulinarnych powodów, by odwiedzić Barcelonę (Hiszpania)

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in