Podstawą najlepszego burgera jest świetnej jakości mięso – to prawda, ale dodatki też robią jego klimat.
Tym razem połączyłam słodkość chutneya z czerwonej cebulki, sera bundza i pikli z ostrością liści musztardowca i sosu musztardowego.
Zatroszczcie się o świeże pieczywo, które chrupiącą klamrą zepnie całą konstrukcję burgera.
Burgery wołowe z musztardowcem i cebulowym chutneyem
Autor: Ola Krasińska
Składniki
Burgery
- 500g mielonej wołowiny (pieczeń, pręga)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- olej ryżowy
- bundz
- pikle
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Chutney cebulowy
- 4 czerwone cebule
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 50ml wina czerwonego
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie
Chutney cebulowy
- Cebule obierz i pokrój w pióra. Wrzuć na patelnię, podlej wodą i duś minimum 25 minut. Cebula musi być mięciutka. Wtedy dodaj cukier i wino. Poczekaj aż wino odparuje. Na koniec dodaj ocet i gotuj jeszcze chwilę, aż wytworzy się gęsty sos łączący kawałki cebuli. Część dodaj do burgerów, resztę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
Burgery
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do zmielonej wołowiny. Dodaj sól i pieprz oraz jajko. Wyrób mięso. Formuj kulki i rzucaj nimi z dużą siłą między dłońmi. Dzięki temu wybijesz z mięsa zbędne powietrze, a burgery nie będą się rozpadać i kruszyć.
- Układaj na patelni i smaż ok. 5 minut z każdej strony.
- Majonez wymieszaj z musztardami i odstaw. Bundz pokrój w grube plastry. Pikle pokrój w plastry.
- Na bułce układaj liść musztardowca, mięso, ser, chutney, pikle. Polej sosem i przykryj drugą częścią bułki
Dodaj komentarz