
Burger z grilla z sosem mango
Lato nieubłaganie kończy się, ale nie zapominajmy o nim tak szybko. Poranne przymrozki nie są przyjemne, jednak ciepłe popołudnia rekompensują to pięknymi zachodami słońca i złotymi łąkami.
Żeby zupełnie zapomnieć o tym, że lato ucieka, przygotowałam pożegnalny grill, na który wrzuciłam burgery, ale nie byle jakie, bo dorzuciłam do nich soczysty sos z mango i chilli. Dymny posmak burgerów to coś, co trudno uzyskać przygotowując burgery na patelni. Ten niepowtarzalny zapach i smak możliwy jest tylko w daniach grillowanych. Niestety, te możliwości już odchodzą w zapomnienie, przynajmniej na kilka miesięcy.
Jeśli jednak nie macie planów na jesienny weekend spróbujcie burgery z grilla z tym świetnym, kremowym sosem. Dorzućcie kilka dobrych kiełbasek oraz jesiennych warzyw, np. dynię, bakłażan, cukinię, czerwoną cebulę. Będzie rozgrzewająco i bardzo aromatycznie. Przekonacie się, że grill może mieć inne, równie ciekawe co letnie, oblicze.

Burger z grilla z sosem z mango

Burger z grilla z sosem mango

Burger z grilla z sosem mango

Burger z grilla z sosem mango

Burger z grilla z sosem mango

Burger z grilla z sosem mango

Burger z grilla z sosem mango

Sos z mango, chilli i majonezem
- 1 miękkie mango
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- 250g majonezu
- 2 łyżki musztardy
- ½ łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- Obierz mango i włóż miąższ do blendera.
- Dodaj obrany ząbek czosnku, oczyszczoną z pestek i posiekaną papryczką chilli po czym zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj majonez, musztardę, curry, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku na samym końcu.
- 700g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone grzyby
- sól
- pieprz
- bułki pszenne
- sos barbecue
- pomidor
- ser cheddar
- Wymieszaj mięso z posiekaną bardzo dorbno cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Pokrusz suszone grzyby niemalże na proszek i dodaj do mięsa wraz z solą i pieprzem.
- Wymieszaj całość i uformuj płaskie krązki z wgłębieniem po środku.
- Grilluj na tacce albo na ruszcie ok. 10 minut obracając co jakiś czas.
- Podawaj z lekko zgrillowaną bułką, sosem z mango i chilli i mięsistym pomidorem oraz sosem barbecue oraz serem cheddar.
- RADA: Plaster sera możesz położyć na grillującym się burgerze na 3 minuty przed końcem.
Dodaj komentarz