Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • O mięsie
    • Encyklopedia mięs
    • Porady
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Burger jagnięcy z halloumi

Dania główne Dania z jagnięciny

Burger jagnięcy z halloumi

Burger jagnięcy z halloumi i bakłażanem

Burger jagnięcy

Burgery mają wiele twarzy. Mój zyskał tę śródziemnomorską – przygotowany z grubo siekanej jagnięciny z południowymi dodatkami przywodzi na myśl greckie wakacje.

Długo szukałam jagnięciny – nie chciałam wiele, wystarczyło mi na dwa burgery. W końcu się udało i mogłam zacząć działać w kuchni. Kilka dni wcześniej dostałam cypryjski owczy ser halloumi i wiedziałam, że grillowany wspaniale wpasuje się w burgery w stylu południowym. Ten ser ma wysoką temperaturę topienia więc cudownie grilluje się z zewnątrz zyskując chrupiącą skorupkę, wewnątrz pozostając miękki i delikatny.

Dorzuciłam miękkie, aromatyczne grillowane bakłażany i sos z dodatkiem mięty oraz świeżą rukolę, która dodarła całemu burgerowi chrupkości i przyjemnej ostrości.

Spróbujcie go, jeśli chcecie przenieść się na greckie wyspy i poczuć klimat wakacji. To miła odmiana dla klasyków z wołowiny. Jagnięcina ma wyjątkowy smak, nie da się jej pomylić z innym mięsem. Dzięki grubemu siekaniu zachowuje wiele aromatu i nabiera wyrazistej struktury. Doprawcie ją cynamonem a zyska niepowtarzalny smak. Spróbujcie nowej wersji burgera. Zapraszam na wakacyjną kolację!

Zapisz Drukuj
Burger jagnięcy z halloumi
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 2 świeże bułki
  • 30g jagnięciny (łopatka)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • szalotka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 6 plastrów bakłażana
  • 6 plastrów sera halloumi
  • garść świeżej mięty
  • garść rukoli
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Mięso dokładnie posiekaj. Dodaj posiekaną szalotkę, sól, pieprz, cynamon i jajko. Wyrób całość na jednolitą masę. Smaż na oliwie z każdej strony do zrumienienia mięsa.
  2. Bakłażana pokrój w grube plastry i grilluj je do miękkości. Posól. Plastry sera grilluj do uzyskania złotej skorupki.
  3. Do jogurtu dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i posiekaną miętę. Wymieszaj,
  4. Na przekrojonej bułce układaj umytą rukolę, grillowane plastry bakłażana, grillowane plastry sera i smażone mięso. Polej sosem i posyp siekaną miętą.
3.3.3077

 

Burger jagnięcy z halloumi

Burger jagnięcy z halloumi


Leave a Comment

« Gęsie pipki z kurkami
Policzki wieprzowe w syropie klonowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2018
    P W Ś C P S N
    « Mar    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    Burgery wołowe z pieczarkami i piklami

    Burgery wołowe z pieczarkami i piklami

    Pasztet z królika

    Pasztet z królika

    Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym

    Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2018 · MeatMyDay.pl