Burgery mają wiele twarzy. Mój zyskał tę śródziemnomorską – przygotowany z grubo siekanej jagnięciny z południowymi dodatkami przywodzi na myśl greckie wakacje.
Długo szukałam jagnięciny – nie chciałam wiele, wystarczyło mi na dwa burgery. W końcu się udało i mogłam zacząć działać w kuchni. Kilka dni wcześniej dostałam cypryjski owczy ser halloumi i wiedziałam, że grillowany wspaniale wpasuje się w burgery w stylu południowym. Ten ser ma wysoką temperaturę topienia więc cudownie grilluje się z zewnątrz zyskując chrupiącą skorupkę, wewnątrz pozostając miękki i delikatny.
Dorzuciłam miękkie, aromatyczne grillowane bakłażany i sos z dodatkiem mięty oraz świeżą rukolę, która dodarła całemu burgerowi chrupkości i przyjemnej ostrości.
Spróbujcie go, jeśli chcecie przenieść się na greckie wyspy i poczuć klimat wakacji. To miła odmiana dla klasyków z wołowiny. Jagnięcina ma wyjątkowy smak, nie da się jej pomylić z innym mięsem. Dzięki grubemu siekaniu zachowuje wiele aromatu i nabiera wyrazistej struktury. Doprawcie ją cynamonem a zyska niepowtarzalny smak. Spróbujcie nowej wersji burgera. Zapraszam na wakacyjną kolację!
- 2 świeże bułki
- 30g jagnięciny (łopatka)
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- szalotka
- pół łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
- oliwa
- 6 plastrów bakłażana
- 6 plastrów sera halloumi
- garść świeżej mięty
- garść rukoli
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Mięso dokładnie posiekaj. Dodaj posiekaną szalotkę, sól, pieprz, cynamon i jajko. Wyrób całość na jednolitą masę. Smaż na oliwie z każdej strony do zrumienienia mięsa.
- Bakłażana pokrój w grube plastry i grilluj je do miękkości. Posól. Plastry sera grilluj do uzyskania złotej skorupki.
- Do jogurtu dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i posiekaną miętę. Wymieszaj,
- Na przekrojonej bułce układaj umytą rukolę, grillowane plastry bakłażana, grillowane plastry sera i smażone mięso. Polej sosem i posyp siekaną miętą.
Dodaj komentarz