Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Zupy / Bulion i ramen z kaczki

Dania z drobiu Zupy

Bulion i ramen z kaczki

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

Przygotowywanie domowego bulionu zabiera mnóstwo czasu, ale w efekcie powstaje coś tak wspaniałego, że nie chce się odrywać od miski, a najważniejsze jest to, że robi się praktycznie sam. My przychodzimy na gotowe.

Zawsze gotowałam rosół z kury, ale kiedy znalazłam piękne części gęsi od razu pomyślałam, że wykorzstam je do ugotowania esencjonalnego, ciemnego bulionu. Nie pomyliłam się, to był strzał w dziesiątkę. Kosztowało mnie to sporo czasu, ale było warto. Musiałam też w końcu zmierzyć się z tak modnym ostatnio tematem i przyrządzić domowy ramen. Wiecie co, strach miał wielkie oczy i ramen okazał się bardzo łatwy w przygotowaniu.

Pieczenie kości i warzyw z ziołami wydobyło głębokie smaki i aromat, który unosił się w domu przez cały następny dzień. Właściwie mogłam upiec całą kaczkę, ale to zajęłoby więcej czasu. Do kości z korpusu dorzuciłam udka. Wykorzystałam świeży czosnek i warzywa, aby nadać bulionowi lekkości i smaku.

Kiedy już przygotujecie bulion, czas na kolejne szaleństwa – zupy, sosy, kremy. Ja tym razem postawiłam na ramen z bardzo prostymi dodatkami.

Mięso i warzywa na bulion i ramen z kaczki

Mięso i warzywa na bulion i ramen z kaczki

Jak przygotować bulion z kaczki?

Kości z korpusu oraz uda z kaczki włożyłam do dużej ceramicznej formy. Dodałam warzywa, dwie nieobrane, przekrojone na pół główki czosnku i zioła. Wszystko upiekłam, aż mięsne części zbrązowiały i puściły sporo tłuszczu, a warzywa się zrumieniły. Piekłam całość około godziny, pod koniec obróciłam uda, aby upiekły się porządnie z każdej strony.

Następnie wszystko prócz tłuszczu zebranego na dnie przełożyłam do największego garnka. Zalałam wodą i dodałam więcej ziół oraz sól. Doprowadziłam do wrzenia i zmniejszyłam ogień, po czym zostawiłam delikatnie mrugający bulion pod przykryciem na dwie godziny.

Po tym czasie wyjęłam mięsne i warzywne składniki, a bulion przelałam do drugiego garnka przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Pozostawiłam do ostygnięcia. Wstawiłam do lodówki, a na następny dzień zebrałam ok. 80% tłuszczu, który zastygł na wierzchu. Polecam, znakomity patent.

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

Jak przygotować ramen z kaczki?

Mając już taki esenjonalny bulion z kaczki z łatwością przygotujecie ramen. Wystarczy go podrasować odpowiednimi składnikami, podgrzać i uzupełnić o dodatki. Tym razem, ponieważ była to moja pierwsza, nomen omen bardzo udana próba, postawiłam na klasyczne dodatki, takie jak smażona pierś z kaczki, gotowane na miękko jaja, cebulka dymka, makaron i pokrojona w paseczki papryczka chilli.

Do bulionu dodałam papryczkę chilli, imbir i trawę cytrynową. Mocno podgrzałam i zalałam nim makaron do ramenu, posypałam warzywami i dodałam usmażoną na patelni aż do uzyskania chrupiącej skórki, pokrojoną w plastry pierś kaczki.

Jak mi się udało? Powiem szczerze, to dotychczas najlepszy, najbogatszy i najbardziej esencjonalny ramen, jaki jadłam. Nie za ostry, nie za mdły, zbilansowany i odpowiednio tłusty. Dodatki świetne, przyprawy dobrane idealnie. Polecam wam z czystym sumieniem i zachęcam, abyście przygotowywali swój bulion oraz ramen.

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

5.0 from 4 reviews
Zapisz Drukuj
Bulion z kaczki
Czas przygotowania:  10 min
Czas gotowania:  60 min
Całkowity czas:  1 godz 10 min
 
Składniki
  • kości z korpusu kaczki
  • 2 kacze uda
  • 2 główki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 5 liści laurowych
  • garść łodyg pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 190. Do dużej blaszki włóż kości i uda. Dodaj obrane i pokrojone w 2-cm plastry marchewki i łodygi selera, przekrojone na pół cebule.
  2. Główki czosnku przekrój w poprzek bez obierania i całe umieść w blaszcze.
  3. Dołóż zioła, delikatnie przypraw całość solą i pieprzem.
  4. Piecz ok. 1 godziny, a międzyczasie przekręcaj uda i korpus tak, aby opiekły się z każdej strony na brązowo.
  5. Przełóż do dużęgo garnka ,bez zebranego na blaszcze tłuszczu, wszystkie składniki. Zalej wodą tak, aby przykryła je w całości. Dodaj sól i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw garnek na małym ogniu na 2 godziny.
  6. Po tym czasie wyjmij wszystkie składniki, a bulion przelej do innego garnka przez sitko o drobnych oczkach.Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
  7. Po wyjęciu zbierz łyżką zebrany na wierzchu tłuszcz. Zostaw ok. 20%.
  8. RADA: Bulin możesz zamrozić w formie małych kostek albo w słoikach lub woreczkach.
3.5.3208

5.0 from 4 reviews
Zapisz Drukuj
Ramen z kaczki
Czas przygotowania:  20 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  35 min
 
Składniki
  • bulion z kaczki
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3cm kawałek imbiru
  • ½ papryczki chilli bez pestek
Dodatki
  • makaron do ramenu
  • 2 ugotowane na miękko jaja
  • usmażona pierś kaczki
  • posiekana w plasterki cebulka dymka
  • posiekana w plasterki papryczka chilli
  • liście pak-choy
Przygotowanie
  1. Łodygi trawy cytrynowej przekrój wzdłuż i przekrój na pół. Zdejmij zewnętrzne twarde łuski. Lekko rozbij łodygi rączką noża tak, aby uwolniły aromat.
  2. Wlej bulion do garnka i dodaj trawę cytrynową, kawałek korzenia imbiru pokrojony w plastry oraz posiekaną papryczkę chilli.
  3. Zagotuj.
  4. Przelej do miseczek zalewając makaron. Włóż dodatki.
  5. Jedz pałeczkami, a bulion wypijaj. Jeśli potrzebujesz, skorzystaj z łyżki.
3.5.3208

 


7 komentarzy

« Burgery z sosem z mango, chilli i majonezem
¡Hola México – jesień w meksykańskim stylu z Blue Cactus »

Comments

  1. Wojtek says

    25 września, 2017 at 9:10 pm

    Bulion wychodzi przepyszny, a dodatki można dodać różne. Ja ostatnio dodałem nawet boczniaki. W takim bulionie wszystko będzie smaczne!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      10 października, 2017 at 9:24 am

      Rzeczywiście, bulion jest tak uniwersalny, że sprawdzi się z wieloma dodatkami. Świetne są boczniaki, liście prasowanych alg morskich, kiełki fasoli. W temacie dodatków można szaleć do woli 🙂

      Odpowiedz
  2. Dante says

    9 października, 2017 at 10:16 am

    Bulion rewelacja! Jedyną zmianą jaką wprowadziłem był wybór innego makaronu… Kiedy spróbowałem zupy, sumienie nie pozwoliło zalać nią zwykłego „kupnego” makaronu. Natychmiastowo przygotowałem udon i to był strzał w dziesiątkę.

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      10 października, 2017 at 9:26 am

      No, no, super! Z domowym makaronem to już istna petarda smakowa 🙂

      Odpowiedz
  3. Iga says

    25 listopada, 2019 at 2:02 pm

    ile wody dajesz na bulion z kaczki?

    Odpowiedz
  4. Asia says

    18 stycznia, 2020 at 7:28 pm

    A czy mogę uzyc mięsa z nogi na ktorej gotowal sie bulion?

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 9:13 am

      Oczywiście. Zadbaj tylko o to, by mięso było miękkie 🙂 Smacznego!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Burger z grilla z sosem mango

    Burgery z sosem z mango, chilli i majonezem

    Tortilla hiszpańska z chorizo

    Tortilla hiszpańska z chorizo

    Ribollita - toskańska zupa z grzanką i pancettą

    Ribollita – toskańska zupa z grzanką i pancettą

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in