Przygotowywanie domowego bulionu zabiera mnóstwo czasu, ale w efekcie powstaje coś tak wspaniałego, że nie chce się odrywać od miski, a najważniejsze jest to, że robi się praktycznie sam. My przychodzimy na gotowe.
Zawsze gotowałam rosół z kury, ale kiedy znalazłam piękne części gęsi od razu pomyślałam, że wykorzstam je do ugotowania esencjonalnego, ciemnego bulionu. Nie pomyliłam się, to był strzał w dziesiątkę. Kosztowało mnie to sporo czasu, ale było warto. Musiałam też w końcu zmierzyć się z tak modnym ostatnio tematem i przyrządzić domowy ramen. Wiecie co, strach miał wielkie oczy i ramen okazał się bardzo łatwy w przygotowaniu.
Pieczenie kości i warzyw z ziołami wydobyło głębokie smaki i aromat, który unosił się w domu przez cały następny dzień. Właściwie mogłam upiec całą kaczkę, ale to zajęłoby więcej czasu. Do kości z korpusu dorzuciłam udka. Wykorzystałam świeży czosnek i warzywa, aby nadać bulionowi lekkości i smaku.
Kiedy już przygotujecie bulion, czas na kolejne szaleństwa – zupy, sosy, kremy. Ja tym razem postawiłam na ramen z bardzo prostymi dodatkami.

Mięso i warzywa na bulion i ramen z kaczki
Jak przygotować bulion z kaczki?
Kości z korpusu oraz uda z kaczki włożyłam do dużej ceramicznej formy. Dodałam warzywa, dwie nieobrane, przekrojone na pół główki czosnku i zioła. Wszystko upiekłam, aż mięsne części zbrązowiały i puściły sporo tłuszczu, a warzywa się zrumieniły. Piekłam całość około godziny, pod koniec obróciłam uda, aby upiekły się porządnie z każdej strony.
Następnie wszystko prócz tłuszczu zebranego na dnie przełożyłam do największego garnka. Zalałam wodą i dodałam więcej ziół oraz sól. Doprowadziłam do wrzenia i zmniejszyłam ogień, po czym zostawiłam delikatnie mrugający bulion pod przykryciem na dwie godziny.
Po tym czasie wyjęłam mięsne i warzywne składniki, a bulion przelałam do drugiego garnka przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Pozostawiłam do ostygnięcia. Wstawiłam do lodówki, a na następny dzień zebrałam ok. 80% tłuszczu, który zastygł na wierzchu. Polecam, znakomity patent.

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli
Jak przygotować ramen z kaczki?
Mając już taki esenjonalny bulion z kaczki z łatwością przygotujecie ramen. Wystarczy go podrasować odpowiednimi składnikami, podgrzać i uzupełnić o dodatki. Tym razem, ponieważ była to moja pierwsza, nomen omen bardzo udana próba, postawiłam na klasyczne dodatki, takie jak smażona pierś z kaczki, gotowane na miękko jaja, cebulka dymka, makaron i pokrojona w paseczki papryczka chilli.
Do bulionu dodałam papryczkę chilli, imbir i trawę cytrynową. Mocno podgrzałam i zalałam nim makaron do ramenu, posypałam warzywami i dodałam usmażoną na patelni aż do uzyskania chrupiącej skórki, pokrojoną w plastry pierś kaczki.
Jak mi się udało? Powiem szczerze, to dotychczas najlepszy, najbogatszy i najbardziej esencjonalny ramen, jaki jadłam. Nie za ostry, nie za mdły, zbilansowany i odpowiednio tłusty. Dodatki świetne, przyprawy dobrane idealnie. Polecam wam z czystym sumieniem i zachęcam, abyście przygotowywali swój bulion oraz ramen.

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli

Ramen z kaczką, makaronem, jajem i chilli
- kości z korpusu kaczki
- 2 kacze uda
- 2 główki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 4 gałązki selera naciowego
- 5 liści laurowych
- garść łodyg pietruszki
- sól
- pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 190. Do dużej blaszki włóż kości i uda. Dodaj obrane i pokrojone w 2-cm plastry marchewki i łodygi selera, przekrojone na pół cebule.
- Główki czosnku przekrój w poprzek bez obierania i całe umieść w blaszcze.
- Dołóż zioła, delikatnie przypraw całość solą i pieprzem.
- Piecz ok. 1 godziny, a międzyczasie przekręcaj uda i korpus tak, aby opiekły się z każdej strony na brązowo.
- Przełóż do dużęgo garnka ,bez zebranego na blaszcze tłuszczu, wszystkie składniki. Zalej wodą tak, aby przykryła je w całości. Dodaj sól i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw garnek na małym ogniu na 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij wszystkie składniki, a bulion przelej do innego garnka przez sitko o drobnych oczkach.Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
- Po wyjęciu zbierz łyżką zebrany na wierzchu tłuszcz. Zostaw ok. 20%.
- RADA: Bulin możesz zamrozić w formie małych kostek albo w słoikach lub woreczkach.
- bulion z kaczki
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 3cm kawałek imbiru
- ½ papryczki chilli bez pestek
- makaron do ramenu
- 2 ugotowane na miękko jaja
- usmażona pierś kaczki
- posiekana w plasterki cebulka dymka
- posiekana w plasterki papryczka chilli
- liście pak-choy
- Łodygi trawy cytrynowej przekrój wzdłuż i przekrój na pół. Zdejmij zewnętrzne twarde łuski. Lekko rozbij łodygi rączką noża tak, aby uwolniły aromat.
- Wlej bulion do garnka i dodaj trawę cytrynową, kawałek korzenia imbiru pokrojony w plastry oraz posiekaną papryczkę chilli.
- Zagotuj.
- Przelej do miseczek zalewając makaron. Włóż dodatki.
- Jedz pałeczkami, a bulion wypijaj. Jeśli potrzebujesz, skorzystaj z łyżki.
Bulion wychodzi przepyszny, a dodatki można dodać różne. Ja ostatnio dodałem nawet boczniaki. W takim bulionie wszystko będzie smaczne!
Rzeczywiście, bulion jest tak uniwersalny, że sprawdzi się z wieloma dodatkami. Świetne są boczniaki, liście prasowanych alg morskich, kiełki fasoli. W temacie dodatków można szaleć do woli 🙂
Bulion rewelacja! Jedyną zmianą jaką wprowadziłem był wybór innego makaronu… Kiedy spróbowałem zupy, sumienie nie pozwoliło zalać nią zwykłego „kupnego” makaronu. Natychmiastowo przygotowałem udon i to był strzał w dziesiątkę.
No, no, super! Z domowym makaronem to już istna petarda smakowa 🙂
ile wody dajesz na bulion z kaczki?
A czy mogę uzyc mięsa z nogi na ktorej gotowal sie bulion?
Oczywiście. Zadbaj tylko o to, by mięso było miękkie 🙂 Smacznego!