Miękkie, puszyste i jednocześnie delikatnie wilgotne o posmaku miodu i soli. Zdrowe i idealne do miniburgerów i małych kanapeczek dla indywidualistów. Przekonajcie się, że burger może mieć inny wymiar niż tylko taki, jak w burgerowniach. Pochylcie się nad tym daniem dłużej, a gwarantuję, uzyskacie coś obłędnego w formie i smaku.
Poświęcajcie czas na wypiek własnego pieczywa, a wasze śniadania przebiją restauracyjne poczęstunki. Chcecie żeby było zdrowo, zastępujcie pszenną mąkę mieszankami płatków i mąk żytnich. Najlepiej tych z młyna – zaoszczędzicie mnóstwo pieniędzy kupując w takich miejscach i zyskacie wiele zdrowia. Bułki w końcu przestaną być synonimem niezdrowego, fastfoodowego jedzenia.
- 60g drobnych płatków owsianych
- 150g mąki żytniej tym 580
- 100g mąki pszennej
- 50g mąki razowej żytniej typ 2000
- 15g świeżych drożdży
- 200ml mleka
- łyżeczka miodu
- 20 g rozpuszczonego masła
- łyżka płatków owsianych do posypania
- Do miski wsyp płatki, dodaj miód, masło, 150ml ciepłego mleka. Wymieszaj.
- Drożdże rozpuść w 50ml ciepłego mleka i dodaj do masy. Mąki wymieszaj i również dodaj do całości. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
- Uformuj okrągłe placuszki i ułóż na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (opcja dół + termoobieg). Zostaw na kratce do ostudzenia.
Dodaj komentarz