Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dodatki / Bułeczki żytnio-owsiane

Dodatki

Bułeczki żytnio-owsiane

Bułeczki żytnio-owsiane

Bułeczki żytnio-owsiane

Miękkie, puszyste i jednocześnie delikatnie wilgotne o posmaku miodu i soli. Zdrowe i idealne do miniburgerów i małych kanapeczek dla indywidualistów. Przekonajcie się, że burger może mieć inny wymiar niż tylko taki, jak w burgerowniach. Pochylcie się nad tym daniem dłużej, a gwarantuję, uzyskacie coś obłędnego w formie i smaku.

Poświęcajcie czas na wypiek własnego pieczywa, a wasze śniadania przebiją restauracyjne poczęstunki. Chcecie żeby było zdrowo, zastępujcie pszenną mąkę mieszankami płatków i mąk żytnich. Najlepiej tych z młyna – zaoszczędzicie mnóstwo pieniędzy kupując w takich miejscach i zyskacie wiele zdrowia. Bułki w końcu przestaną być synonimem niezdrowego, fastfoodowego jedzenia.

Zapisz Drukuj
Bułeczki żytnio-owsiane
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  5 min
Czas gotowania:  13 min
Całkowity czas:  18 min
 
Składniki
  • 60g drobnych płatków owsianych
  • 150g mąki żytniej tym 580
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki razowej żytniej typ 2000
  • 15g świeżych drożdży
  • 200ml mleka
  • łyżeczka miodu
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • łyżka płatków owsianych do posypania
Przygotowanie
  1. Do miski wsyp płatki, dodaj miód, masło, 150ml ciepłego mleka. Wymieszaj.
  2. Drożdże rozpuść w 50ml ciepłego mleka i dodaj do masy. Mąki wymieszaj i również dodaj do całości. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  3. Uformuj okrągłe placuszki i ułóż na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (opcja dół + termoobieg). Zostaw na kratce do ostudzenia.
3.3.3077

 

 


Leave a Comment

« Pręga wołowa (goleń)
Miniburgery z polędwicą, kozim serem i brzoskwiniami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Sałatka z pomidorów, chorizo i koziego sera

    Sałatka z pomidorami, kozim serem i smażoną chorizo

    Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

    Terrina wieprzowa z orzechami włoskimi

    Cykoria z prosciutto

    Cykoria z fasolą i prosciutto – przekąski na imprezę

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in