Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Bułeczki z włoskimi klopsikami z ricottą i sosem pomidorowym

Przekąski

Bułeczki z włoskimi klopsikami z ricottą i sosem pomidorowym

Bułki z klopsikami i sosem pomidorowym

Bułki z klopsikami i sosem pomidorowym

Co zrobić z resztkami jedzenia, które są wspaniałe, ale potrzebują dostać nowe życie? Zapakować je w świeże, własnoręcznie robione ciasto i upiec. Tak powstały moje bułeczki z klopsikami cielęcymi z ricottą. Typowo włoskie wykorzystanie składników z obiadu.

Bułeczki, calzone, minipizze czy kruche kokilki wypełnione farszem to świetny sposób na wykorzystanie resztek. Już dawno temu nauczyłam się kreatywnie pożytkować potrawy, które zostały w lodówce po kolacji czy obiedzie. Odświeżenie ich przez odsmażenie albo odpieczenie jest świetnym pomysłem, ale jak doda się do nich jeszcze trochę dobroci, takich jak ser, duszone warzywa czy ciasto to powstanie zupełnie nowe danie.

Ja często wykorzystuję mięso z obiadu jako dodatek do kanapek i omletów. Wiele zależy, jakie to mięso, ale zawsze sprawdzą się też sosy, np. beszamel albo ajvar czy pikantny sos z włoskiej kiełbaski nduja.

Do bułeczek z tego przepisu wykorzystałam klopsiki z sosem, które wystąpiły w roki farszu i wypełniły puszyste, ciepłe ciasto aromatem i soczystością. Zawarty w klopsikach ser sprawił, że zrezygnowałam z dodatku następnych ilości sera w środku.

A jakie są wasze pomysły na wykorzystywanie tego, co zostało po obiedzie? Podzielcie się pomysłami.

Zapisz Drukuj
Bułeczki z włoskimi klopsikami z ricottą i sosem pomidorowym
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  50 min
Czas gotowania:  20 min
Całkowity czas:  1 godz 10 min
 
Składniki
  • kilkanaście klopsików z cielęciny i ricotty i sos pomidorowy - przepis tutaj
Ciasto
  • 17 łyżek mąki
  • 250ml ciepłego piwa pszenicznego
  • ¼ opakowania świeżych drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • jajko
  • masło truflowe
Przygotowanie
  1. Podgrzej piwo i do ciepłego dodaj pokruszone drożdże i cukier. Odstaw na kilka minut do momentu, aż zacznie tworzyć się piana.
  2. Do miski wsyp mąkę i sól. Wymieszaj i dodaj piwo z drożdżami oraz mleko i 1 łyżeczkę oliwy. Wyrabiaj ciasto aż do chwili, że będzie odchodziło od dłoni. Jeśli potrzeba, dodaj mąkę.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  4. Po tym czasie zwilżonymi oliwą dłońmi odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich placuszki za pomocą wałka.
  5. W każdy placuszek zawijaj klops i łyżkę sosu pomidorowego.
  6. Ciasto zawijaj pod spód farszu i ściśnij, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia.
  7. Ułóż na wysmarowanej oliwą blaszce.
  8. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok. 15 minut.
  10. Po wyjęciu posmaruj masłem truflowym lub zwykłym.
3.5.3208

 

Bułki z klopsikami i sosem pomidorowym

Bułki z klopsikami i sosem pomidorowym

Bułki z klopsikami i sosem pomidorowym

Bułki z klopsikami i sosem pomidorowym

Bułki z klopsikami i sosem pomidorowym

Bułki z klopsikami i sosem pomidorowym


Leave a Comment

« Najlepszy burger – jak go przygotować? 5 podstawowych zasad
Boczek pieczony z fenkułem w słodko-pikantnej marynacie »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Luty 2021
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    « Gru    
    Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryką padrón

    Sałatka z chorizo, bakłażanem i papryczką padrón

    Tażin z kurczakiem i daktyalmi - obiad

    Tażin z kurczakiem i daktylami

    Grochówka na boczku - rozgrzewająca zupa na chłodne dni

    Grochówka na boczku

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in