Co zrobić z resztkami jedzenia, które są wspaniałe, ale potrzebują dostać nowe życie? Zapakować je w świeże, własnoręcznie robione ciasto i upiec. Tak powstały moje bułeczki z klopsikami cielęcymi z ricottą. Typowo włoskie wykorzystanie składników z obiadu.
Bułeczki, calzone, minipizze czy kruche kokilki wypełnione farszem to świetny sposób na wykorzystanie resztek. Już dawno temu nauczyłam się kreatywnie pożytkować potrawy, które zostały w lodówce po kolacji czy obiedzie. Odświeżenie ich przez odsmażenie albo odpieczenie jest świetnym pomysłem, ale jak doda się do nich jeszcze trochę dobroci, takich jak ser, duszone warzywa czy ciasto to powstanie zupełnie nowe danie.
Ja często wykorzystuję mięso z obiadu jako dodatek do kanapek i omletów. Wiele zależy, jakie to mięso, ale zawsze sprawdzą się też sosy, np. beszamel albo ajvar czy pikantny sos z włoskiej kiełbaski nduja.
Do bułeczek z tego przepisu wykorzystałam klopsiki z sosem, które wystąpiły w roki farszu i wypełniły puszyste, ciepłe ciasto aromatem i soczystością. Zawarty w klopsikach ser sprawił, że zrezygnowałam z dodatku następnych ilości sera w środku.
A jakie są wasze pomysły na wykorzystywanie tego, co zostało po obiedzie? Podzielcie się pomysłami.
- kilkanaście klopsików z cielęciny i ricotty i sos pomidorowy - przepis tutaj
- 17 łyżek mąki
- 250ml ciepłego piwa pszenicznego
- ¼ opakowania świeżych drożdży
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oliwy
- jajko
- masło truflowe
- Podgrzej piwo i do ciepłego dodaj pokruszone drożdże i cukier. Odstaw na kilka minut do momentu, aż zacznie tworzyć się piana.
- Do miski wsyp mąkę i sól. Wymieszaj i dodaj piwo z drożdżami oraz mleko i 1 łyżeczkę oliwy. Wyrabiaj ciasto aż do chwili, że będzie odchodziło od dłoni. Jeśli potrzeba, dodaj mąkę.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Po tym czasie zwilżonymi oliwą dłońmi odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich placuszki za pomocą wałka.
- W każdy placuszek zawijaj klops i łyżkę sosu pomidorowego.
- Ciasto zawijaj pod spód farszu i ściśnij, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Ułóż na wysmarowanej oliwą blaszce.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok. 15 minut.
- Po wyjęciu posmaruj masłem truflowym lub zwykłym.
Dodaj komentarz