Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Boeuf Stroganow

Dania główne Dania z wołowiny

Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

Zwany błędnie Boeuf Strogonow wywodzący się z kuchni rosyjskiej gulasz to świetny sposób na obiad lub kolację dla wielu osób.

Robi się praktycznie sam, ale jeśli nie chcecie, aby było to danie bardzo drogie zastąpcie polędwicę innym, twardszym kawałkiem, któremu potrzeba jedynie więcej czasu, aby stał się delikatny i rozpływał się w ustach.

Wykorzystajcie udziec, rostbef lub ligawę – wówczas będzie ekonomicznie i smacznie, ale pamiętajcie o dłuższym czasie gotowania. Doprowadźcie do momentu, aż mięso będzie się rozpadać pod widelcem.

Ja wykorzystałam w tym przepisie pieczarki portobello – są duże i nieco ciemniejsze od zwykłych, ale smakują tak samo. Wyglądają bardziej okazale w daniu, ale jeśli nie zależy wam na takich detalach możecie wykorzystać zwykłe, małe pieczarki.

Zapisz Drukuj
Boeuf Stroganow
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 600g polędwicy wołowej (lub inny kawałek mięsa wołowego)
  • 6 pieczarek portobello
  • 2 cebule
  • 5 ogórków konserwowych
  • 0,5l bulionu wołowego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka papryki wędzonej mielonej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na maśle z dodatkiem pieprzu i soli. Mięso pokrój w wąskie paski lub małe kawałeczki i obtocz w mące. Obsmażaj partiami z każdej strony do zbrązowienia. Przełóż do garnka z cebulą. Całość zalej bulionem i dodaj pokrojone w słupki ogórki. Dodaj przecier, wino i pieczarki. Wymieszaj.
  2. Do całości dodaj papryki i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli używasz polędwicy gotuj całość ok. 20 minut, natomiast jeśli korzystasz z innego kawałka, np. udźca, gotuj minimum 2 godziny. Dodaj kwaśną śmietanę i posyp pietruszką.
3.5.3208

Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow


Leave a Comment

« Suszone owoce w brandy do mięs
Kanapka z polędwicą, pastą z cieciorki i sosem chrzanowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Schab parzony do chleba

    Schab parzony na kanapki

    Minisałatki z kurczakiem satay

    Minisałatki z kurczakiem satay

    Pag

    Chorwacja Pag – gdzie na najlepszą ucztę

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in