Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku by Julia Child

Dania główne Dania z wołowiny

Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku by Julia Child

Boeuf Bourgignon

Boeuf Bourguignon

Kto uwielbia gotować i oglądać filmy z całą pewnością ma za sobą seans ‚Julie & Julia’, opowieść o dziewczynie, która podejmuje wyzwanie kulinarne. Ma zamiar przygotować 524 dania w 365 dni roku, co daje wynik przyprawiający o ból głowy.

Żeby było trudniej, postanawia, że przepisy mają pochodzić z książki kucharskiej Julii Child – niekwestionowanego autorytetu w dziedzinie kulinariów. Młoda pisarka zakłada blog i zaczyna dzielić się swoimi postępami z czytelnikami… Jeśli nie oglądaliście jeszcze tego filmu koniecznie po niego sięgnijcie. Najlepiej podczas miłej kolacji z bogato zastaw

5.0 from 12 reviews
Zapisz Drukuj
Boeuf Bourguignon - wołowina po burgundzku by Julia Child
 
Składniki
  • 20dag wędzonego boczku
  • 1kg wołowiny (pręga, karczek albo rozbratel)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 marchewki
  • 3 szalotki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 500ml młodego czerwonego wina np. Chianti
  • 500ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pokruszony liść laurowy
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 230°C.
  2. Jeśli boczek ma kości, usuń je. Pokrój mięso w grubą kostkę. Zanurz na 10 minut w wodzie. Wyjmij i osusz.
  3. Rozgrzej patelnię i wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Podsmaż go lekko i wsyp do dużego żeliwnego (lub żaroodpornego) naczynia.
  4. Oczyszczoną wołowinę pokrój w grubą kostkę o boku ok. 4cm.
  5. Wołowinę smaż na tłuszczu wytopionym z boczku lub na maśle klarowanym aż do zbrązowienia z każdej strony. Wołowinę smaż partiami na dużym ogniu. Jeśli wrzucisz wszystko na patelnię na jeden raz wołowina ugotuje się.
  6. Kolejne partie obsmażonej wołowiny wkładaj do naczynia z boczkiem.
  7. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzuć pokrojone w talarki marchewki i cebulę. Podsmaż przez ok. 5 minut i dodaj do naczynia z mięsem.
  8. Całość delikatnie oprósz solą, pieprzem i mąką po czym wstaw naczynie bez przykrycia do piekarnika na 10 minut.
  9. Zmiejsz temperaturę do 160°C.
  10. Wyjmij naczynie z piekarnika i dodaj wino oraz bulion tak, aby zakryły mięso. Dodaj przecier pomidorowy, rozgniecione ząbki czosnku, zioła. Przykryj naczynie i wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 3 godziny.
  11. Po 2 godzinach dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki.
  12. Danie jest gotowe kiedy widelec łatwo wchodzi w mięso.
3.5.3208

ionym stołem.

Po obejrzeniu tego filmu nie mogłam zapomnieć przedstawionej w sposób idealny wołowiny po burgundzku i w końcu sama postanowiłam się zmierzyć z tym przepisem. Przeglądnęłam dziesiątki przepisów na Boeuf Bourguignon, ale tylko ten od Julii Child wydawał mi się perfekcyjny. Dlaczego? Był prosty, zawierał tylko podstawowe składniki i wydawało się, że wołowina będzie istną bombą smakową. I wiecie co? Rzeczywiście tak było.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie porwała się na przygotowanie tego dania na kolację z przyjaciółmi. Pieczołowicie oczyszczałam mięso, dokładnie kroiłam warzywa i odmierzałam wino. Pilnowałam czasu jak szalona nie pozwalając się wyciągnąć z kuchni nawet najważniejszym zadaniom. Moim priorytetem była kolacja według Julii.

Podałam wołowinę z sosem wraz ze świeżą bagietką, ale jak pisze sama Julia Child, to danie tradycyjnie podaje się z gotowanymi ziemniakami i wydaje mi się, że chodzi o pure. Jako zamiennik można użyć ryżu lub klusek jajecznych. Jeśli ktoś ma ochotę na więcej warzyw, powinien wybrać gotowany groszek, ale tutaj też wybrałabym wersję pure.

Do całości można zaserwować młode, czerwone wino, takie tak np. Beaujolais, Côtes du Rhône, Bordeaux-St. Émilion lub Burgundy.

Ta kolacja zalicza się do najbardziej udanych. Mięso rozpływało się w ustach, a winny smak przenikał całą potrawę sprawiając, że już od samego jedzenia dopisywały wszystkim znakomite humory. Szczerze mówiąc nie udało mi się dotychczas zjeść lepszej wołowiny po burgundzku, nawet w samym Paryżu. Tam trafiałam na twarde, źle oczyszczone mięso bez smaku. Dlaczego? Pewnie dla nich to chleb tak powszedni jak dla nas schabowy, który też wymaga wiele zachodu, by być idealnym i smakowitym. Kucharze zapewne wolą eksperymenty w zakresie kuchni nowoczesnej lub zagranicznej, ale o Boeuf Bourguignon powinni zadbać wyjątkowo. Przecież to danie powinno być flagowym przepisem rozpoczynającym wszystkie francuskie książki kucharskie, takie jest pyszne.

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon


24 komentarze

« Zrazy wołowe z grzybami
Rolada z królika z chałką i boczkiem »

Comments

  1. Manwe says

    22 listopada, 2016 at 7:15 pm

    Przepis zainteresował, sprawdziłem i faktycznie jest świetny!
    Dzięki 🙂

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      23 listopada, 2016 at 7:46 am

      Bardzo się cieszę 🙂 W tym przepisie ważny jest odpowiedni dobór mięsa. Najlepsza będzie pręga, karczek albo rozbratel – te kawałki mają kruche i soczyste mięso z odpowiednią ilością tłuszczyku, co pomoże w uzyskaniu świetnego efektu końcowego. W przypadku tego dania zupełnie nie sprawdzą się drogie i chude elementy, takie jak polędwica, ligawa czy udziec – je lepiej zachować na tatara albo steki 🙂 Boeuf Bourguignon lubi tanie mięso i dobre wino. Smacznego!

      Odpowiedz
      • sid says

        6 października, 2019 at 2:55 pm

        lubię to!

        Odpowiedz
  2. Kate says

    23 maja, 2018 at 1:46 pm

    Czy zamiast wina mizna dodać ocet balsamiczny?

    Odpowiedz
    • Alex says

      17 czerwca, 2018 at 4:38 pm

      OJ, nie, nieeee. Nie możesz dodać ani octu ani wina słodkiego czy białego. Ma być czerwone, wytrawne, niezbyt kwasowe. Bo inaczej to jakbyś zamiast schabu użyła mrożonego tuńczyka i zaserwowała jako schabowego z młodą kapusta i ziemniakami 😉
      No i w oryginalnym przepisie Julii jest butelka wina (zinfandel lub chianti, IMHO primitivo tez się świetnie sprawdzi), bouquet garni, nie oprósza się mięsa mąką tylko na końcu robi sos i kilka tam szczegołów. Ale ogólnie przepis bardzo fajnie zaadaptowany.
      Ja lubię najbardziej pręgę i duszę w żeliwnym naczyniu na minimalnym ogniu 3-4 godziny, co mi bardzo zagęszcza sos u umożliwia ominięcie mąki.

      Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      19 czerwca, 2018 at 9:45 am

      Nie, nie można zamieniać wina na ocet. Potrawa wyjdzie za kwaśna, uzyskasz zupełnie innny smak, ale przy takiej ilości octu potrawa może być trudna do zjedzenia. Pozostań przy winie 🙂

      Odpowiedz
  3. Kinia says

    3 lipca, 2018 at 9:24 am

    Właśnie oglądam film i ten przepis na pewno sprawdze😍

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      20 lipca, 2018 at 12:07 pm

      Mnie też zainspirował 🙂 A danie pyszne, polecam!

      Odpowiedz
  4. Marek says

    14 lipca, 2018 at 10:32 am

    Czy da radę zrobić tą wołowinkę bez użycia piekarnika(w garnku na gazie)?

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      20 lipca, 2018 at 12:09 pm

      Jak najbardziej, ale koniecznie pod przykryciem i najlepiej w żeliwnym garnku. Myślę, że wyjdzie bardzo dobre 🙂

      Odpowiedz
      • Justyna says

        1 listopada, 2018 at 7:10 am

        Wczoraj zrobiłam w garnku z grubym dnem na gazie. Wyszło znakomite! 🙂

        Odpowiedz
        • Ola Krasińska says

          26 listopada, 2018 at 6:35 pm

          Oczywiście, to też bardzo dobry sposób 🙂

          Odpowiedz
  5. Mola says

    5 sierpnia, 2018 at 7:08 pm

    Przepis Julii Child jest znakomity! Robiłam dziś pierwszy raz, użyłam boczku surowego zamiast wędzonego. Nie dodałam też pieczarek, bo zapomniałam kupić. Mimo wszystko danie wyszło znakomite! Polecam

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:59 am

      Bardzo się cieszę! Wędzony boczek dodałby więcej aromatu 🙂

      Odpowiedz
  6. Hawa says

    12 stycznia, 2019 at 1:16 pm

    Użyłam pręgi, wyszło ekstra. Bardzo dobry przepis. Pod koniec zdjęłam pokrywkę w piekarniku żeby sos odparował.

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:49 am

      Pręga jest ekstra do tego przepisu, ale trzeba uważać, by nie była bardzo przerośnięta. Gratuluję i cieszę się, że danie smakowało 🙂

      Odpowiedz
  7. Maargot says

    20 lipca, 2019 at 11:50 am

    Najlepsze wino do tej potrawy to Cabernet Sauvignon – i wcale nie musi być najdroższe. Jedną butelkę „liczy się” na 4 osoby – czyli jeśli robimy wołowinkę dla 4 osób (po 2 kawałki mięsa) to dodajemy 1 butelkę wina ( z reguły jest to 0,75 l).

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      28 lipca, 2020 at 2:43 pm

      O, dziękuję za komentarz i cenną radę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  8. Kinia says

    26 marca, 2020 at 1:38 am

    Danie bardzo dobre,rodzina zadowolona!!!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:47 am

      Bardzo się cieszę i aż Wam zazdroszczę 🙂 Chyba muszę powtórzyć ten przepis.

      Odpowiedz
  9. Ewa says

    6 maja, 2020 at 4:49 pm

    Bardzo dobry przepis. Potrawa wyszła znakomicie. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu😀

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:48 am

      Wow! Bardzo mi miło i cieszę się, że danie tak smakowało 🙂

      Odpowiedz
  10. Miro says

    24 czerwca, 2020 at 11:51 am

    A bulion wołowy to wykorzystujesz z jakiegoś poprzedniego gotowania? Czy specjalnie gotujesz? Bo chyba nie z kostki??

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:32 am

      Tak, bulion albo wykorzystuję z wcześniejszego gotowania (zawsze mam zamrożoną porcję na czarną godzinę 🙂 ) albo gotuję specjalnie do dania, co niestety przedłuża proces, dlatego polecam zawsze mieć trochę w zamrażarce.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Styczeń 2021
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « Gru    
    Hot-dog z kiełbaską i rabarbarowym BBQ

    Hot-dog z kiełbaską i rabarbarowym BBQ

    Minitarty z dojrzewającym boczkiem i szparagami

    Burger wieprzowy orientalny

    Burger wieprzowy z orientalną nutką

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in