Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku by Julia Child

Dania główne Dania z wołowiny

Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku by Julia Child

Boeuf Bourgignon

Boeuf Bourguignon

Kto uwielbia gotować i oglądać filmy z całą pewnością ma za sobą seans 'Julie & Julia’, opowieść o dziewczynie, która podejmuje wyzwanie kulinarne. Ma zamiar przygotować 524 dania w 365 dni roku, co daje wynik przyprawiający o ból głowy.

Żeby było trudniej, postanawia, że przepisy mają pochodzić z książki kucharskiej Julii Child – niekwestionowanego autorytetu w dziedzinie kulinariów. Młoda pisarka zakłada blog i zaczyna dzielić się swoimi postępami z czytelnikami… Jeśli nie oglądaliście jeszcze tego filmu koniecznie po niego sięgnijcie. Najlepiej podczas miłej kolacji z bogato zastaw

4.8 from 24 reviews
Zapisz Drukuj
Boeuf Bourguignon - wołowina po burgundzku by Julia Child
 
Składniki
  • 20dag wędzonego boczku
  • 1kg wołowiny (pręga, karczek albo rozbratel)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 marchewki
  • 3 szalotki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 500ml młodego czerwonego wina np. Chianti
  • 500ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pokruszony liść laurowy
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 230°C.
  2. Jeśli boczek ma kości, usuń je. Pokrój mięso w grubą kostkę. Zanurz na 10 minut w wodzie. Wyjmij i osusz.
  3. Rozgrzej patelnię i wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Podsmaż go lekko i wsyp do dużego żeliwnego (lub żaroodpornego) naczynia.
  4. Oczyszczoną wołowinę pokrój w grubą kostkę o boku ok. 4cm.
  5. Wołowinę smaż na tłuszczu wytopionym z boczku lub na maśle klarowanym aż do zbrązowienia z każdej strony. Wołowinę smaż partiami na dużym ogniu. Jeśli wrzucisz wszystko na patelnię na jeden raz wołowina ugotuje się.
  6. Kolejne partie obsmażonej wołowiny wkładaj do naczynia z boczkiem.
  7. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzuć pokrojone w talarki marchewki i cebulę. Podsmaż przez ok. 5 minut i dodaj do naczynia z mięsem.
  8. Całość delikatnie oprósz solą, pieprzem i mąką po czym wstaw naczynie bez przykrycia do piekarnika na 10 minut.
  9. Zmiejsz temperaturę do 160°C.
  10. Wyjmij naczynie z piekarnika i dodaj wino oraz bulion tak, aby zakryły mięso. Dodaj przecier pomidorowy, rozgniecione ząbki czosnku, zioła. Przykryj naczynie i wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 3 godziny.
  11. Po 2 godzinach dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki.
  12. Danie jest gotowe kiedy widelec łatwo wchodzi w mięso.
3.5.3208

ionym stołem.

Po obejrzeniu tego filmu nie mogłam zapomnieć przedstawionej w sposób idealny wołowiny po burgundzku i w końcu sama postanowiłam się zmierzyć z tym przepisem. Przeglądnęłam dziesiątki przepisów na Boeuf Bourguignon, ale tylko ten od Julii Child wydawał mi się perfekcyjny. Dlaczego? Był prosty, zawierał tylko podstawowe składniki i wydawało się, że wołowina będzie istną bombą smakową. I wiecie co? Rzeczywiście tak było.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie porwała się na przygotowanie tego dania na kolację z przyjaciółmi. Pieczołowicie oczyszczałam mięso, dokładnie kroiłam warzywa i odmierzałam wino. Pilnowałam czasu jak szalona nie pozwalając się wyciągnąć z kuchni nawet najważniejszym zadaniom. Moim priorytetem była kolacja według Julii.

Podałam wołowinę z sosem wraz ze świeżą bagietką, ale jak pisze sama Julia Child, to danie tradycyjnie podaje się z gotowanymi ziemniakami i wydaje mi się, że chodzi o pure. Jako zamiennik można użyć ryżu lub klusek jajecznych. Jeśli ktoś ma ochotę na więcej warzyw, powinien wybrać gotowany groszek, ale tutaj też wybrałabym wersję pure.

Do całości można zaserwować młode, czerwone wino, takie tak np. Beaujolais, Côtes du Rhône, Bordeaux-St. Émilion lub Burgundy.

Ta kolacja zalicza się do najbardziej udanych. Mięso rozpływało się w ustach, a winny smak przenikał całą potrawę sprawiając, że już od samego jedzenia dopisywały wszystkim znakomite humory. Szczerze mówiąc nie udało mi się dotychczas zjeść lepszej wołowiny po burgundzku, nawet w samym Paryżu. Tam trafiałam na twarde, źle oczyszczone mięso bez smaku. Dlaczego? Pewnie dla nich to chleb tak powszedni jak dla nas schabowy, który też wymaga wiele zachodu, by być idealnym i smakowitym. Kucharze zapewne wolą eksperymenty w zakresie kuchni nowoczesnej lub zagranicznej, ale o Boeuf Bourguignon powinni zadbać wyjątkowo. Przecież to danie powinno być flagowym przepisem rozpoczynającym wszystkie francuskie książki kucharskie, takie jest pyszne.

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon


41 komentarzy

« Zrazy wołowe z grzybami
Rolada z królika z chałką i boczkiem »

Comments

  1. Manwe says

    22 listopada, 2016 at 7:15 pm

    Przepis zainteresował, sprawdziłem i faktycznie jest świetny!
    Dzięki 🙂

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      23 listopada, 2016 at 7:46 am

      Bardzo się cieszę 🙂 W tym przepisie ważny jest odpowiedni dobór mięsa. Najlepsza będzie pręga, karczek albo rozbratel – te kawałki mają kruche i soczyste mięso z odpowiednią ilością tłuszczyku, co pomoże w uzyskaniu świetnego efektu końcowego. W przypadku tego dania zupełnie nie sprawdzą się drogie i chude elementy, takie jak polędwica, ligawa czy udziec – je lepiej zachować na tatara albo steki 🙂 Boeuf Bourguignon lubi tanie mięso i dobre wino. Smacznego!

      Odpowiedz
      • sid says

        6 października, 2019 at 2:55 pm

        lubię to!

        Odpowiedz
  2. Kate says

    23 maja, 2018 at 1:46 pm

    Czy zamiast wina mizna dodać ocet balsamiczny?

    Odpowiedz
    • Alex says

      17 czerwca, 2018 at 4:38 pm

      OJ, nie, nieeee. Nie możesz dodać ani octu ani wina słodkiego czy białego. Ma być czerwone, wytrawne, niezbyt kwasowe. Bo inaczej to jakbyś zamiast schabu użyła mrożonego tuńczyka i zaserwowała jako schabowego z młodą kapusta i ziemniakami 😉
      No i w oryginalnym przepisie Julii jest butelka wina (zinfandel lub chianti, IMHO primitivo tez się świetnie sprawdzi), bouquet garni, nie oprósza się mięsa mąką tylko na końcu robi sos i kilka tam szczegołów. Ale ogólnie przepis bardzo fajnie zaadaptowany.
      Ja lubię najbardziej pręgę i duszę w żeliwnym naczyniu na minimalnym ogniu 3-4 godziny, co mi bardzo zagęszcza sos u umożliwia ominięcie mąki.

      Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      19 czerwca, 2018 at 9:45 am

      Nie, nie można zamieniać wina na ocet. Potrawa wyjdzie za kwaśna, uzyskasz zupełnie innny smak, ale przy takiej ilości octu potrawa może być trudna do zjedzenia. Pozostań przy winie 🙂

      Odpowiedz
  3. Kinia says

    3 lipca, 2018 at 9:24 am

    Właśnie oglądam film i ten przepis na pewno sprawdze😍

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      20 lipca, 2018 at 12:07 pm

      Mnie też zainspirował 🙂 A danie pyszne, polecam!

      Odpowiedz
  4. Marek says

    14 lipca, 2018 at 10:32 am

    Czy da radę zrobić tą wołowinkę bez użycia piekarnika(w garnku na gazie)?

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      20 lipca, 2018 at 12:09 pm

      Jak najbardziej, ale koniecznie pod przykryciem i najlepiej w żeliwnym garnku. Myślę, że wyjdzie bardzo dobre 🙂

      Odpowiedz
      • Justyna says

        1 listopada, 2018 at 7:10 am

        Wczoraj zrobiłam w garnku z grubym dnem na gazie. Wyszło znakomite! 🙂

        Odpowiedz
        • Ola Krasińska says

          26 listopada, 2018 at 6:35 pm

          Oczywiście, to też bardzo dobry sposób 🙂

          Odpowiedz
  5. Mola says

    5 sierpnia, 2018 at 7:08 pm

    Przepis Julii Child jest znakomity! Robiłam dziś pierwszy raz, użyłam boczku surowego zamiast wędzonego. Nie dodałam też pieczarek, bo zapomniałam kupić. Mimo wszystko danie wyszło znakomite! Polecam

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:59 am

      Bardzo się cieszę! Wędzony boczek dodałby więcej aromatu 🙂

      Odpowiedz
  6. Hawa says

    12 stycznia, 2019 at 1:16 pm

    Użyłam pręgi, wyszło ekstra. Bardzo dobry przepis. Pod koniec zdjęłam pokrywkę w piekarniku żeby sos odparował.

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:49 am

      Pręga jest ekstra do tego przepisu, ale trzeba uważać, by nie była bardzo przerośnięta. Gratuluję i cieszę się, że danie smakowało 🙂

      Odpowiedz
  7. Maargot says

    20 lipca, 2019 at 11:42 am

    Przez wiele lat właśnie tak robiłam boeuf bourguignon. Moja Mama wycięła kiedyś przepis z jakiejś gazety i tak robiła: ona, ja, moja siostra. Kilka lat temu miałam przyjemność być goszczona we Francji – właśnie w Burgundii. I tam po raz pierwszy zjadłam wołowinę po burgundzku. Prawdziwą wołowinę po burgundzku ! Zrobiła dla nas to danie Pani, (87 lat) która kwitowała przepisy na tę wołowinę jednym zdaniem: jaki chleb smaczniejszy ze sklepu czy upieczony samemu ? Po pierwsze boeuf bourguignon przyrządza się TYLKO z łopatki wołowej, która zawiera najwięcej żelatyny co jest niezbędne przy długotrwałym pieczeniu. Nie kroi się mięsa w kostkę tylko w plastry (około 2-2,5 cm). Wołowinę MARYNUJE się 12 godzin w czerwonym, wytrawnym winie z warzywami pokrojonymi w dość duże kawałki. Nie dodaje się boczku i grzybów. Przed smażeniem (na oleju) wyciska się z mięsa marynatę i osusza się i dopiero się smaży. W garnku podgotowuje się w sosie ze smażenia warzywka z łyżką masła i uprażoną mąką, dokłada się podsmażone mięso, dolewa wino z marynaty i WODĘ – tak, tak wodę, a nie bulion, który „zabija” smak – tak aby zakryć mięso. OSOLIĆ, bo soli się już w garnku przed włożeniem do piekarnika. I to właściwie koniec. Wsadzić gar do piekarnika na 4,5 godziny ( tak – na 4,5 godziny !) – temperatura tak do 140 o C. To cudo podawane było posypane skwarkami i grzybkami (małymi) podsmażanymi na maśle i ziemniakami (nie za dużo). I taką wołowinę jadałam w Burgundii w knajpkach w miasteczkach czy na wsiach. Robiłam to danie z ową Panią 2 razy i powtarzałam sobie w myślach – to co kiedyś robiłam jako boeuf bourguignon to zwykły gulasz wołowy i ja: porównywałam to do kupnego ciasta francuskiego od robionego osobiście. Warto spróbować.

    Odpowiedz
  8. Maargot says

    20 lipca, 2019 at 11:50 am

    Najlepsze wino do tej potrawy to Cabernet Sauvignon – i wcale nie musi być najdroższe. Jedną butelkę „liczy się” na 4 osoby – czyli jeśli robimy wołowinkę dla 4 osób (po 2 kawałki mięsa) to dodajemy 1 butelkę wina ( z reguły jest to 0,75 l).

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      28 lipca, 2020 at 2:43 pm

      O, dziękuję za komentarz i cenną radę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  9. Kinia says

    26 marca, 2020 at 1:38 am

    Danie bardzo dobre,rodzina zadowolona!!!

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:47 am

      Bardzo się cieszę i aż Wam zazdroszczę 🙂 Chyba muszę powtórzyć ten przepis.

      Odpowiedz
  10. Ewa says

    6 maja, 2020 at 4:49 pm

    Bardzo dobry przepis. Potrawa wyszła znakomicie. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu😀

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:48 am

      Wow! Bardzo mi miło i cieszę się, że danie tak smakowało 🙂

      Odpowiedz
  11. Miro says

    24 czerwca, 2020 at 11:51 am

    A bulion wołowy to wykorzystujesz z jakiegoś poprzedniego gotowania? Czy specjalnie gotujesz? Bo chyba nie z kostki??

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 8:32 am

      Tak, bulion albo wykorzystuję z wcześniejszego gotowania (zawsze mam zamrożoną porcję na czarną godzinę 🙂 ) albo gotuję specjalnie do dania, co niestety przedłuża proces, dlatego polecam zawsze mieć trochę w zamrażarce.

      Odpowiedz
  12. Monika says

    21 września, 2020 at 7:57 am

    Witam serdecznie. Proszę o informację na ile osób jest ten przepis. Rozumiem, że to nie jest raczej opcja dla dzieci?

    Odpowiedz
  13. Clinic Hunter says

    25 grudnia, 2020 at 10:26 pm

    Super przepis! Wielkie dzieki

    Odpowiedz
  14. Basia says

    12 lutego, 2021 at 5:31 pm

    Od dawna myślałam o ugotowaniu wołowiny po burgundzku. Nadmieniam, że obejrzałam film Julie & Julia, więc ten przepis mnie zainteresował. W końcu podjęłam wyzwanie i zrobiłam, użyłam łopatki wołowej, powiedzieć że wyszło przepyszne to mało! Polecam przepis!

    Odpowiedz
  15. Paulina says

    5 marca, 2021 at 8:11 am

    Przepis znakomity! Wczoraj wykorzystałam, ani ja, ani mąż nigdy nie jedliśmy smaczniejszej wołowiny. Smak jest doskonały, polecam! PS dodałam jeszcze nieco cząbru i czosnku niedźwiedzie, ujmując tym samym odrobinę tymianku, pycha 🙂

    Odpowiedz
  16. BeefLOVERS says

    7 marca, 2021 at 3:39 pm

    Przy delikatnych dźwiękach jazzu, wołowina dochodzi w piekarniku , wino stoi w temp. 18’C oczekując, aż kolacja będzie gotowa tym bardziej , iż za oknem zimno i strasznie wieje …. w domu rozchodzi się piękny zapach potrawy …. czegóż chcieć więcej ? W smutnym czasie pandemii bardzo brakuje grona przyajciół przy stole, wesołej rozmowy, śmiechu ….
    niemniej jednak , pozytywnym aspektem jest to , iż ten wspaniały przepis (którego nie podjęłabym się w niedzielne południe tylko wyszła bym do restauracji ) pozwolił na wspólne, wesołe południe w kuchni, przygotowując potrawę i zapewne zapowiada się jeszcze lepszy wieczór gdy już zasiądziemy do stołu 🙂
    Wierzymy , iż będzie smakowało tak jak pachnie ❤️

    Odpowiedz
  17. Małgorzata says

    8 marca, 2021 at 12:48 pm

    Słuchajcie – danie rewelacja!!! Zrobiło furorę na rodzinnym, niedzielnym obiedzie. Nawet moja teściowa (wytrawna kucharka) była pod wrażeniem.

    Odpowiedz
  18. Maria says

    6 maja, 2021 at 10:56 pm

    Witam ! Czym można zastąpić wino , na kolacji będą dzieci. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  19. Witold says

    19 lipca, 2021 at 9:48 am

    Polecam suszone podgrzybki zamiast pieczarek, jeszcze więcej głębi smaku (oczywiście grzyby najpierw namaczamy). Julia się nie obrazi…

    Odpowiedz
  20. Mila says

    18 października, 2021 at 12:40 pm

    wow, muszę tego spróbować i obejrzeć ten film <3 gdzie ja znajdę takie wino jak u mnie w sklepie pod blokiem tylko kadarka i fresco XD

    Odpowiedz
  21. Renata says

    6 lutego, 2022 at 9:45 am

    Zrobiłam w zeszłym tygodniu, teraz dochodzi sobie w piekarniku wołowina z potrójnej porcji. Nieustające dzięki za super przepis!

    Odpowiedz
  22. Jo says

    10 lutego, 2022 at 8:10 pm

    Hej! Czy mięso oczyszczać zupełnie z tłuszczu? Jeżeli mam takie „tłustsze” kawałki? Które mięso z tych trzech będzie najodpowiedniejsze czyt. najprostsze 😅 nie jem mięsa a w sobotę mam bardzo mięsożernych teściów na kolacji i chciałabym ich mile zaskoczyć 🙂

    Odpowiedz
  23. Jo says

    10 lutego, 2022 at 8:11 pm

    Hej! Czy mięso oczyszczać zupełnie z tłuszczu? Jeżeli mam takie „tłustsze” kawałki? nie jem mięsa a w sobotę mam bardzo mięsożernych teściów na kolacji i chciałabym ich mile zaskoczyć 🙂

    Odpowiedz
  24. Jo says

    10 lutego, 2022 at 8:12 pm

    Hej! Czy mięso oczyszczać zupełnie z tłuszczu?

    Odpowiedz
    • Jo says

      10 lutego, 2022 at 8:13 pm

      Nie jem mięsa a mam teściów mięsożerców na obiedzie w sobotę i chciałabym ich miłe zaskoczyć 🙂 które z trzech podanych rodzajów mięsa będzie „najprostsze”😅

      Odpowiedz
  25. Ania says

    24 kwietnia, 2022 at 4:35 pm

    Fantastyczny przepisy, nie jadłam tak dobego gulaszu wołowego. Polecam każdemu. Nie raz ją jeszcze zrobię.

    Odpowiedz
  26. Piotr says

    9 czerwca, 2022 at 1:11 am

    Powiem tak. Z butów mnie wyrwało. Rewelacja. Trochę musiałem zmodyfikować przepis. Ta ilość tłuszczu nie wystarczyła na usmażenie całej wołowiny. Dodałem masła. W piekarniku danie spędziło 4 godziny. Po 3 godzinach było niemalże tyle płynu co wlałem na początku, a po dodaniu pieczarek ilość jeszcze wzrosła (może mój garnek była zbyt szczelny). Ale odkryłem go na 4. godzinę pieczenia i wyszło rewelacyjnie. Powiem tyle, to jest odlot!!!!!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Grochówka na boczku - rozgrzewająca zupa na chłodne dni

    Grochówka na boczku

    Biała kiełbasa z musztardową kruszonką i młodą kapustą

    Rostbef

    Chude mięso – 5 rad jak to zrobić

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in