Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Dania z wieprzowiny / Boczek pieczony z fenkułem w słodko-pikantnej marynacie

Dania główne Dania z wieprzowiny

Boczek pieczony z fenkułem w słodko-pikantnej marynacie

Boczek pieczony z fenkułem

Boczek pieczony z fenkułem

Boczek brzmi trochę strasznie, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, ale jednocześnie jest obietnicą wspaniałego smaku i dania, które nie może się nie udać. Taką ma moc.

W końcu znalazłam dobry boczek i mogę go wam polecać z czystym sumieniem. Generalnie zdobyłam różne części wieprzowiny puławskiej, z której już gotuję od jakiegoś czasu i naprawdę widzę różnicę. Mięso ma piękny kolor i równomiernie rozłożone żyłki tłuszczu, którego jest akurat tyle, ile potrzeba, aby nawilżyć właściwie kawałek podczas pieczenia albo smażenia.

Boczek okazał się bardziej mięsny, niż tłusty, co od razu mnie zachwyciło i wzięłam więcej do zamrożenia. Już wiele razy przerabiałam historię, w której chciałam przygotować konkretny przepis, a sklepy świeciły pustkami. Teraz czuję się bezpieczna ze swoimi zapasami na czarną godzinę.

Ten puławski boczek postanowiłam przygotować w prosty sposób, ale chciałam dać mu sporo czasu. Postawiłam na charakterną marynatę i warzywa, które zrobiły cały smak mięsa, a długi czas pieczenia dopełnił całości. Boczek po wyjęciu rozpadał się pod widelcem. Zamarynowałam go w syropie klonowym, który nadał słodyczy i sosie sojowym, który nasolił mięso. Zaostrzyłam chilli, a do garnka dodałam pokrojony w pióra fenkuł z cebulą i czosnkiem, czyli takie warzywa, które perfekcyjnie miękną i nabierają słodkiego smaku i kremowej tekstury. Można wykorzystać je potem jako dodatek do plastrów boczku albo makaronu czy ryżu.

Zapisz Drukuj
Boczek pieczony z fenkułem
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  15 min
Czas gotowania:  3 godz
Całkowity czas:  3 godz 15 min
 
Składniki
  • 500g surowego boczku (najlepiej z wieprzowiny puławskiej albo złotnickiej)
  • ½ dużego fenkułu lub 1 mały
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2,5 łyżki syropu klonowego
  • ½ łyżeczka chilli
  • 100ml wody
  • sól
Przygotowanie
  1. Boczek połóż na deskę skórą do góry. Usuńć skórę lub jeśli nie ma skóry to od razu przejdź do nacinania warstwy tłuszczu.
  2. Górną warstwę tłuszczu natnij tworząc wzór drobnej krateczki. Mięso delikatnie posól każdej strony.
  3. Do żaroodpornego naczynia z przykryciem (najlepiej wybrać dość małe naczynie, aby boczek był lekko zanurzony w marynacie) i włóż pokrojony w plastry fenkuł i pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojony w plastry czosnek. Na wierzchu połóż boczek.
  4. W miseczce zmieszaj sos sojowy, syrop klonowy, doprawić chilli i dolać wodę. Wymieszaj całość.
  5. Wlej marynatę polewając boczek i zakryj formę.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150'C i piecz przez 2 godziny.
  7. Po tym czasie odkryj formę i piecz boczek jeszcze przez 1 godzinę w tej samej temperaturze.
  8. Jeśli mięso jest miękkie, możesz wyjąć mięs z piekarnika, ale jeśli jeszcze potrzebuje trochę czasu, trzymaj je dodatkowe 30 minut.
  9. Boczek krój w plastry i podawaj z makaronem soba albo sałatką polaną sosem z fenkułu i cebuli.
3.5.3208

 


Leave a Comment

« Bułeczki z włoskimi klopsikami z ricottą i sosem pomidorowym
Makaron soba z pieczonym boczkiem i pak-choy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    styczeń 2023
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru    
    Stek z antrykotu z masłem truflowym

    Stek z masłem truflowym

    Minitarty z dojrzewającym boczkiem i szparagami

    Boeuf Bourgignon

    Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku by Julia Child

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in