Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Do pieczywa / Boczek pieczony w piwie Guinness

Do pieczywa Przekąski Przekąski z wieprzowiny

Boczek pieczony w piwie Guinness

Boczek pieczony w piwie Guinness

Boczek pieczony w piwie Guinness

Woow! Jakie to pyszne! Boczek i piwo. Brzmi nieźle?


Na pewno nie dla wszystkich, ale jestem pewna, że męska część publiczności zwariuje z radości widząc na stole taki kąsek. Ba! Oni już zwariują podczas przygotowań, bo przecież piwo gra tam pierwsze skrzypce. Łyk dla siebie, chlust dla boczku, i tak dalej, i tak dalej. Aż do opróżnienia butelki.

Jeśli uwielbiacie boczek, ten naprawdę was zachwyci. Mięciutki, aromatyczny, wspaniale kruchy. Słodko-ostry z nutką przyjemnej piwnej goryczki. To naprawdę trafiona propozycja na rozgrzewającą przekąskę do meczu.

Podczas zakupów starajcie się wybrać boczek z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Jego i tak jest wystarczająco, aby dokładnie nawilżyć mięso, ale nie ma co przesadzać. Zwróćcie uwagę, aby tłuszczyk był jasny i miał jednolity kolor, a mięso było sprężyste. To gwarancja świeżości.

Zapisz Drukuj
Boczek pieczony w piwie Guinness
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 500g surowego boczku w kawałku
  • 1 butelka piwa Guinness
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie
  1. Boczek natrzyj solą i pieprzem cayenne. Odstaw na 10 minut.
  2. Posmaruj boczek musztardą i miodem.
  3. Umieść boczek wraz z obraną cebulą i marchewkami w naczyniu żaroodpornym.
  4. Posyp całość świeżo mielonym pieprzem i zalej piwem. Boczek powinien być skąpany w piwie. Zostaw jednak wierzch ponad powierzchnią. Dzięki temu zyskasz przypieczoną warstewkę.
  5. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz pod przykryciem ok. 2 godzin.
  6. minut przed końcem pieczenia możesz odkryć naczynie.
3.5.3208

 

Boczek w Guinnessie

Boczek w Guinnessie


2 komentarze

« Chrupiące stripsy z kurczaka jak w KFC
Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem »

Comments

  1. Dante says

    17 października, 2016 at 10:33 am

    Początkowo byłem zdziwiony, jak to pieczony boczek bez czosnku i tymianku?!? Zaryzykowałem i było warto.
    Kilogramowy płat boczku z naciętą skórą natarłem i upiekłem (jednak ilość piwa, warzyw i przypraw musiałem potroić). Połowę michy (bo ciężko to miską nazwać) wypełniłem ugotowanym al dente makaronem spaghetti. Na makaron ułożyłem warzywa, pokrojone plastry boczku, a wszystko zalałem wywarem z boczku, posypałem zieloną cebulką oraz dodałem ugotowane na miękko jajko. W ten sposób powstał sycący, rozgrzewający … hmmm… chyba ramen, bo inna nazwa nie przychodzi mi do głowy.
    Wielkie dzięki za inspiracje.

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      18 października, 2016 at 5:29 pm

      Dante, świetny pomysł na wykorzystanie boczku. Czasem zapominam o tym, żeby użyć francuskiego sprytu i zastosować składniki z jednego dania do innego. Dzięki za przypomnienie o tej cennej zasadzie.
      Cieszę się, że ten boczek Ci posmakował. Muszę go powtórzyć za Twoją radą 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    czerwiec 2022
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « gru    
    Sos Cezar

    Sos Cezar – do sałatki i kanapki

    Udko perliczki z musem

    Perliczka pieczona z morelami

    Schab parzony do chleba

    Schab parzony na kanapki

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2022 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in