
Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym
Te dni, kiedy jest milion rzeczy do zrobienia, a czas kończy się szybciej niż zwykle. Albo te, kiedy można odpocząć i nie chce się robić nic. Wtedy najlepsze są błyskawiczne dania, które mają smak i ratują od głodu.
Latem lubię przygotowywać lekkie dania na bazie azjatyckich makaronów, szczególnie lubię gryczany soba, który jest bardzo smaczny i odżywczy. Świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, ale będzie też smaczny na słodko. Najlepsze jest to, że gotuje się kilka chwil i wspaniale się odgrzewa. Można go serwować z różnymi rodzajami mięsa (sprawdzi się drób, wieprzowina, płatki wołowiny, kaczka) oraz kruchymi, chrupiącymi warzywami, np. kapustą, rzodkiewkami, ogórkami i warzywami korzennymi.
Przygotowywałam go z boczkiem i pak-choy oraz kaczką i mango, a tym razem przygotowałam go z marynowanym indykiem i masłem orzechowym. Fajne danie do lunchboxa na pracowity dzień, który można zjeść na ciepło albo na zimno. W gorący dzień to dobra alternatywa dla odgrzewanych, gorących dań.
- 2 kapustki pak choy
- 200g fileta z indyka
- dymka
- makaron soba
- 3 łyżeczki masła orzechowego (bez oleju palmowego)
- sezam
- fistaszki lub orzechy nerkowca
- świeży imbir
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru demerara
- chilli w proszku
- sos sojowy
- 2 łyżka syropu klonowego
- oliwa
- ogórek
- łyżki syropu klonowego zmieszaj z 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżką oliwy oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i startym 1cm kawałkiem imbiru. W sosie zamarynuj indyka.
- Makaron ugotuj al dente i odstaw.
- Na patelni usmaż pokrojonego w paski indyka i zdejmij z patelni.
- Wrzuć na patelnię posiekany ząbek czosnku, starty 1cm imbiru i podsmaż przez chwilę. Dodaj 1 łyżeczkę sosu sojowego.
- Dodaj pokrojoną w paski pak choi, dodaj 1 łyżeczkę cukru demerara i chilli. Zmaż do momentu aż zmiękną białe części.
- Dodaj makaron, masło orzechowe i kurczaka.
- Wymieszaj, posyp posiekaną dymką, pokrojonym w paski ogórkiem, tłuczonymi orzechami i sezamem.

Błyskawiczny makaron soba z indykiem, pak choy i masłem orzechowym
Dodaj komentarz