Tak bardzo lubię wiosenne zupy. Najbardziej te ze świeżych warzyw i owoców. W sezonie na szparagi postanowiłam zaszaleć i zrobić krem. Zachciało mi się tym razem smaku białych szparagów.
Jak to jest z tymi szparagami? Każdy ma swoje ulubione. Jedni wolą zielone, inni białe. Ja dotychczas zazwyczaj stawiałam na zielone, ale kucharze mówili mi – spróbuj białych, są świetne. Próbowałam, próbowałam i nie wychodziło. Były gumowe, łykowate i smakowały gorzko. Oczywiście, problem leżał w sposobie ich przygotowywania.
Jak zatem gotować białe szparagi?
Ano tak:
- Obrać korzystając z obieraczki (takiej do warzyw) – polecam odwrócenie garnka do góry dnem, na którym można położyć szparag i wygodnie obierać
- Odłamać zdrewniały, twardy koniec
- Zagotować wodę i dodać do niej 1-2 łyżeczki cukru
- Skorzystać z garnka do gotowania szparagów i zalać wodą tylko łodygę (kwiat ma ugotować się tylko parą). Jeśli nie macie specjalnego garnka ugotujcie szparagi na płasko
- Gotować ok. 3-5 minut
- Odcedzić
- Dalej robić już co dusza zapragnie
Ja zawsze gotuję najpierw szparagi zanim dodam je do jakiegoś dania. Wtedy mam pewność, że są odpowiednio przygotowane.
Ponieważ szparagi to podstawa szybkich i pysznych dań, przygotowałam błyskawiczny przepis na zupę-krem z białych szparagów z delikatnymi maleńkimi pulpecikami z mięsa z białych kiełbasek. Szybko i na temat.
- 1 pęczek białych szparagów
- 2 łyżeczki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50ml mleka
- 50ml śmietanki 30%
- białe cienkie surowe kiełbaski
- pieprz
- sól
- Przygotuj pulpeciki wyciskając z kiełbaski małe kawałeczki i wrzucaj je bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.
- Smaż do zbrązowienia z każdej strony ok. 5 minut.
- Wodę zagotuj i dodaj cukier. Szparagi obierz i odłam twarde końce. Wrzuć do wody i gotuj ok. 5 minut. Wyjmij z wody, a powstały wywar zachowaj.
- W misce roztrzep dwa żółtka. Dodaj 3 łyżki gorącej wody. Wymieszaj i odstaw.
- W rondlu rozpuść masło i posyp mąką. Dodaj mleko i wymieszaj. Uważaj, aby nie zrobiły się grudki. Musisz działać sprawnie. Powoli dolewaj wywar ze szparagów.
- Wlej żółtka i śmietankę. Dodaj sól do smaku.
- Dorzuć pokrojone w mniejsze kawałki szparagi i całość zmiksuj przy pomocy blendera.
- Podawaj z usmażonymi pulpecikami i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj komentarz