Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Zupy / Błyskawiczny krem z białych szparagów z mięsnymi klopsikami

Zupy

Błyskawiczny krem z białych szparagów z mięsnymi klopsikami

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Tak bardzo lubię wiosenne zupy. Najbardziej te ze świeżych warzyw i owoców. W sezonie na szparagi postanowiłam zaszaleć i zrobić krem. Zachciało mi się tym razem smaku białych szparagów.

Jak to jest z tymi szparagami? Każdy ma swoje ulubione. Jedni wolą zielone, inni białe. Ja dotychczas zazwyczaj stawiałam na zielone, ale kucharze mówili mi – spróbuj białych, są świetne. Próbowałam, próbowałam i nie wychodziło. Były gumowe, łykowate i smakowały gorzko. Oczywiście, problem leżał w sposobie ich przygotowywania.

Białe szparagi

Białe szparagi

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Jak zatem gotować białe szparagi?

Ano tak:

  • Obrać korzystając z obieraczki (takiej do warzyw) – polecam odwrócenie garnka do góry dnem, na którym można położyć szparag i wygodnie obierać
  • Odłamać zdrewniały, twardy koniec
  • Zagotować wodę i dodać do niej 1-2 łyżeczki cukru
  • Skorzystać z garnka do gotowania szparagów i zalać wodą tylko łodygę (kwiat ma ugotować się tylko parą). Jeśli nie macie specjalnego garnka ugotujcie szparagi na płasko
  • Gotować ok. 3-5 minut
  • Odcedzić
  • Dalej robić już co dusza zapragnie

Ja zawsze gotuję najpierw szparagi zanim dodam je do jakiegoś dania. Wtedy mam pewność, że są odpowiednio przygotowane.

Ponieważ szparagi to podstawa szybkich i pysznych dań, przygotowałam błyskawiczny przepis na zupę-krem z białych szparagów z delikatnymi maleńkimi pulpecikami z mięsa z białych kiełbasek. Szybko i na temat.

Zapisz Drukuj
Błyskawiczny krem z białych szparagów z mięsnymi klopsikami
Autor: Ola Krasińska
 
Składniki
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50ml mleka
  • 50ml śmietanki 30%
  • białe cienkie surowe kiełbaski
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie
  1. Przygotuj pulpeciki wyciskając z kiełbaski małe kawałeczki i wrzucaj je bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.
  2. Smaż do zbrązowienia z każdej strony ok. 5 minut.
  3. Wodę zagotuj i dodaj cukier. Szparagi obierz i odłam twarde końce. Wrzuć do wody i gotuj ok. 5 minut. Wyjmij z wody, a powstały wywar zachowaj.
  4. W misce roztrzep dwa żółtka. Dodaj 3 łyżki gorącej wody. Wymieszaj i odstaw.
  5. W rondlu rozpuść masło i posyp mąką. Dodaj mleko i wymieszaj. Uważaj, aby nie zrobiły się grudki. Musisz działać sprawnie. Powoli dolewaj wywar ze szparagów.
  6. Wlej żółtka i śmietankę. Dodaj sól do smaku.
  7. Dorzuć pokrojone w mniejsze kawałki szparagi i całość zmiksuj przy pomocy blendera.
  8. Podawaj z usmażonymi pulpecikami i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3.5.3208

Białe szparagi

Białe szparagi

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Leave a Comment

« 10 kulinarnych powodów by odwiedzić Lwów (Ukraina)
Szparagi z beszamelem, jajkiem i szynką serrano »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

    Sałatka z radicchio, indykiem i pomarańczami

    Gęsie pipki z kurkami

    Flaczki

    Flaczki

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in