Święta wielkanocne to dla mnie zapach jajek, słodkich mazurków, ostrego, wyciskającego łzy chrzanu i żurku z białą kiełbasą oraz bigosu z młodej kapusty. Taka już u nas tradycja, że właśnie te potrawy wjeżdżają na stół w okolicach Wielkanocy.
Tym razem postanowiłam zmienić lekko menu i podać białą kiełbasę w nieco bardziej nowoczesnej wersji. Moja rodzina uwielbia białą kiełbasę, którą od lat przygotowuje dla nas zaprzyjaźniony masarz. Jest idealnie doprawiona, wilgotna, jędrna, aromatyczna. Taka właśnie powinna być biała kiełbasa. Sama przymierzam się do zrobienia własnej, ale najpierw muszę jeszcze poznać wiele tajników jej produkcji. W każdym razie na pewno w końcu podzielę się z wami domowym przepisem na ten przysmak, także bądźcie czujni.
Na tegoroczne święta planuję podać lekką, młodą kapustę z chrzanem i koperkiem pieczoną z białą kiełbaską pod wyśmienitą, chrupiącą musztardową kruszonką. To naprawdę szybkie i pyszne danie. Jeśli lubicie kapustę, będziecie zadowoleni z połączenia smaków i tekstur, a zapach, jaki rozniesie się po domu w mig zaprosi do stołu wszystkich gości.
Podzielcie się ze mną też swoimi przepisami z białą kiełbasą w roli głównej. Chętnie poznam wasze świąteczne tradycje i smaki.
- 5 sztuk białej kiełbasy
- ¼ główki białej kapusty
- pęczek koperku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka chrzanu
- 3 ząbki czosnku
- 100ml wody
- pieprz
- sól
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej lub 2 łyżeczki musztardy i 1 łyżeczka miodu
- Kapustę posiekaj i gotuj ok. 5 minut w wodzie z dodatkiem soli. Odcedź.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pióra łodygi selera. Dodaj odcedzoną kapustę. Wymieszaj dokładnie i duś na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj wodę i duś jeszcze przez 10 minut.
- Na osobnej patelni podsmaż z dwóch stron kiełbaski, aż się zarumienią.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie od góry) i przygotuj kruszonkę.
- Do żaroodpornego naczynia włóż kapustę, a na niej ułóż podsmażone kiełbaski. Całość posyp kruszonką.
- Piecz 10 minut w 180°C. Uważaj, aby nie przypalić kruszonki.
- Do miseczki wsyp bułkę tartą i dodaj pozostałe składniki. Wszystko razem zagnieć dłonią i kiedy już składniki się połączą, rozcieraj masę między palcami formując małe, nieregularne kawałeczki.
Dodaj komentarz