
Balijski gulasz z wieprzowiną i warzywami
Powiem wprost – ten gulasz jest świetny na lato, kiedy jest ciepło i warzywa rosną piękne i dorodne. Warto z tego skorzystać i przygotować obiad na kilka dni. Będzie wam tam smakować, że nie zechcecie jeść niczego innego, mimo wysokich temperatur.
Zimą oczywiście to danie też będzie znakomite, przywodząc na myśl wakacyjne kierunki pozwoli oderwać się od szarej rzeczywistości ponurych miesięcy. Mleczko kokosowe, orzechy, aromatyczny jasminowy ryż to typowo letnie dodatki. W tym balijskim gulaszu tak świetnie spięły całość, że trudno przestać mi go jeść, taki jest pyszny!
Jak nie planujecie wakacji to przygotujcie go tym bardziej, bo może zastąpić w dużej części egzotyczne dania podawane na liściach bananowca w uroczej knajpce przy białej plaży rozciągniętej nad lazurową wodą. Nie żałujcie składników, zróbcie więcej i doprawcie pastą curry po bożemu, dorzućcie liści kaffiru i jak tylko spotkacie świeżą kurkumę wybierzcie ją zamiast tej w proszku. Nie dość, że jest turbozdrowa to jeszcze daje piękny kolor. Na półce wygląda jak mały imbir, ma mocniejszy kolor. Wystarczy obrać ze skórki i startą dodawać do potrawy.
A wy co jadacie latem? Ciągnie was bardziej w klasykę polskiej kuchni, jak pierogi i knedle ze śliwkami czy lubicie egzotyczne dania prosto z bajecznych wysp?

Balijski gulasz wieprzowy z warzywami

Balijski gulasz z wieprzowiną i warzywami
- 1 kg łopatki wieprzowej (użyłam rasy puławskiej)
- 200g surowego boczku
- pół kapusty pekińskiej
- 300g fasolki szparagowej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 por
- 1 cebula
- pieprz cayenne
- 3 ząbki czosnku
- 8 liści kaffiru
- ⅓ szklanki orzechów nerkowca
- 500ml wody
- czerwona pasta curry
- kurkuma w proszku
- olej kokosowy
- ryż jaśminowy
- limonka
- Karkówkę pokrój w sporą kostkę, a boczek w nieco mniejszą.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj 2 łyżki pasty curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż.
- Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i por. Smaż z pastą ok. 5 minut do zeszklenia.Zdejmij z patelni.
- Na patelnię wrzuć boczek i obsmaż go z kazdej strony. Przełóż do naczynia z warzywami.
- Na patelnię wrzuć karkówkę i też obskaż z każdej strony do zrumienienia. Dodaj boczek i warzywa z pastą curry.
- Orzechy posiekaj i dodaj na patelnię.
- Całość dopraw solą, kurkumą (ok. 3 łyżeczki) i pieprzem cayenne (ok. 1,5 łyżeczki), dodaj liście kaffiru, zalej wodą i duś pod przykryciem ok. 1g 15 minut.
- Jeśli patelnia nie jest wystarczająco duża przełóż wszystko do większego garnka. Dodaj mleczko kokosowe, pokrojoną w grubą kostkę kapustę i pokrojoną na połówki fasolę. Całość gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut.
- W tym czasie ugotuj ryż.
- Na koniec dopraw gulasz solą, kurkumą, pieprzem cayenne.
- Podawaj z ryżem, posypany posiekanymi orzechami nerkowca i skropiony sokiem z limonki.
Dodaj komentarz