Niebanalna przekąska albo pomysł na obfite śniadanie – to właśnie awokado. Spróbujcie w takiej formie, a naprawdę was zaskoczy.
Awokado zwykle je się na zimno. Znakomicie smakuje ze świeżym twarogiem, dobrej jakości oliwą z oliwek, solą morską i pieprzem, jest głównym składnikiem meksykańskiej pasty guacamole. Tym razem znów gra pierwsze skrzypce i występuje w formie… pysznej formy do zapiekania. Ponieważ miąższ awokado zajmuje aż 85% (reszta to duża pestka) warto usunąć go jeszcze odrobinę więcej, dzięki czemu jajko perfekcyjnie ułoży się wewnątrz. Chipsy zrobiłam z oryginalnej szynki parmeńskiej, którą znalazłam w Delikatesach Alma. Pachną słoneczną Italią i całe danie czynią zupełnie bardziej charakternym.
Kremowy, maślany owoc o lekko orzechowym posmaku cudownie współgra z delikatnymi jajkami oraz lekko słoną szynką parmeńską. Ja podałam dodatkowo bruschettę ze świeżymi, malinowymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Skropiłam octem balsamicznym Modeny o zawartości 41% zagęszczonego moszczu winogronowego, który w procesie gotowania z dodatkiem octu winnego i fermentacji zamienia się w gęsty, aromatyczny sos, który pięknie pachnie i równie świetnie smakuje. Ten ocet jest wyrabiany od 1968 roku z dwóch odmian winogron Trebbiano i Lambrusco oraz odpowiednio długo leżakuje w drewnianych beczkach, nabierając aksamitnego, słodko-kwaśnego smaku. Wypróbujcie w weekend na śniadanie – zachwycicie domowników, to pewne.
- 2 awokado
- 4 jajka
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- plastry szynki parmeńskiej
- bagietka
- pomidory malinowe
- czarne oliwki
- oliwa z oliwek
- gęsty ocet balsamiczny
- Piekarnik nagrzej do 200°C.
- Awokado delikatnie natnij wzdłuż do pestki i lekko przekręć. Usuń pestkę i wydrąż odrobinę miąższu łyżką. Zetnij spód, aby powstała łódeczka stabilnie stała.
- Do powstałej łódeczki z awokado wlej rozbite jajko. Posyp solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na ok. 10-12 minut. Jajko powinno się delikatnie ściąć.
- plastry szynki parmeńskiej ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 6 minut aż stanie się chrupiąca.
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kosteczkę i wsyp do miski. Dodaj pokrojone w kostkę oliwki. Całość skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem.
- Bagietkę pokrój w kromki i delikatnie opiecz w piekarniku lub na patelni dbając o to, by środek by miękki i elastyczny. Wyłóż na nie pomidory z oliwkami. Skrop zredukowanym octem balsamicznym.
- Upieczone awokado wyjmij z piekarnika i posyp pokruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Podawaj z bruschettą.
Dodaj komentarz