Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Przekąski / Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi

Przekąski

Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi

Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi

Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi

Niebanalna przekąska albo pomysł na obfite śniadanie – to właśnie awokado. Spróbujcie w takiej formie, a naprawdę was zaskoczy.

Awokado zwykle je się na zimno. Znakomicie smakuje ze świeżym twarogiem, dobrej jakości oliwą z oliwek, solą morską i pieprzem, jest głównym składnikiem meksykańskiej pasty guacamole. Tym razem znów gra pierwsze skrzypce i występuje w formie… pysznej formy do zapiekania. Ponieważ miąższ awokado zajmuje aż 85% (reszta to duża pestka) warto usunąć go jeszcze odrobinę więcej, dzięki czemu jajko perfekcyjnie ułoży się wewnątrz. Chipsy zrobiłam z oryginalnej szynki parmeńskiej, którą znalazłam w Delikatesach Alma. Pachną słoneczną Italią i całe danie czynią zupełnie bardziej charakternym.

Kremowy, maślany owoc o lekko orzechowym posmaku cudownie współgra z delikatnymi jajkami oraz lekko słoną szynką parmeńską. Ja podałam dodatkowo bruschettę ze świeżymi, malinowymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Skropiłam octem balsamicznym Modeny o zawartości 41% zagęszczonego moszczu winogronowego, który w procesie gotowania z dodatkiem octu winnego i fermentacji zamienia się w gęsty, aromatyczny sos, który pięknie pachnie i równie świetnie smakuje. Ten ocet jest wyrabiany od 1968 roku z dwóch odmian winogron Trebbiano i Lambrusco oraz odpowiednio długo leżakuje w drewnianych beczkach, nabierając aksamitnego, słodko-kwaśnego smaku. Wypróbujcie w weekend na śniadanie – zachwycicie domowników, to pewne.

Zapisz Drukuj
Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi
 
Składniki
  • 2 awokado
  • 4 jajka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • plastry szynki parmeńskiej
  • bagietka
  • pomidory malinowe
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek
  • gęsty ocet balsamiczny
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. Awokado delikatnie natnij wzdłuż do pestki i lekko przekręć. Usuń pestkę i wydrąż odrobinę miąższu łyżką. Zetnij spód, aby powstała łódeczka stabilnie stała.
  3. Do powstałej łódeczki z awokado wlej rozbite jajko. Posyp solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na ok. 10-12 minut. Jajko powinno się delikatnie ściąć.
  4. plastry szynki parmeńskiej ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 6 minut aż stanie się chrupiąca.
  5. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kosteczkę i wsyp do miski. Dodaj pokrojone w kostkę oliwki. Całość skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem.
  6. Bagietkę pokrój w kromki i delikatnie opiecz w piekarniku lub na patelni dbając o to, by środek by miękki i elastyczny. Wyłóż na nie pomidory z oliwkami. Skrop zredukowanym octem balsamicznym.
  7. Upieczone awokado wyjmij z piekarnika i posyp pokruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Podawaj z bruschettą.
3.4.3177

 

Składniki - Awokado z jajkiem

Składniki – Awokado z jajkiem

Składniki - Awokado z jajkiem

Składniki – Awokado z jajkiem

Awokado z jajkiem

Awokado z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi

Awokado zapiekane z jajkami i chipsami parmeńskimi


Leave a Comment

« Pastrami Hash
Deska wędlin – co wybrać? »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    marzec 2023
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « gru    
    Dressing rosyjski

    Dressing rosyjski

    Królik w śmietanie

    Królik w śmietanie i musztardzie

    Hot-dog z kiełbaską i rabarbarowym BBQ

    Hot-dog z kiełbaską i rabarbarowym BBQ

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Polecamy

    Blur Body Lounge - Endermologia Alliance LPG

    Copyright © 2023 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in