Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Dania główne / Lula kebab – przepis na armeński kebab wołowy

Dania główne Dania z wołowiny

Lula kebab – przepis na armeński kebab wołowy

Lula kebab

Lula kebab

Aromatyczne przyprawy i zioła wypełniają ten kebab po brzegi i dodają mu mnóstwo świeżości oraz lekkości. Można je piec na szpadach lub patyczkach nad grillem, ale w sezonie jesienno-zimowym też sprawdzą się jako niezwadone rozgrzewacze smażone na grillowej patelni lub pieczone na grillu elektrycznym.

Lula kebab to danie pochodzące z Armenii, które przygotowuje się z mięsa mielonego i dużej, naprawdę dużej ilości świeżych zioł i aromatycznych przypraw. Robiąc lula kebab nie żałujcie dodatków, one znakomicie wzbogacają smak dania. Świetnie sprawdza się tutaj rzadko używana gałka muszkatołowa, ale zwróćcie uwagę na to, by dodać świeżo tartą, wówczas kupcie gałkę w całości.

Kebab można przygotować na patelni grillowej (jeśli zależy wam na pieknych wzorach na mięsie) lub zwykłej bez dodatku tłuszczu. Można też upiec na grillu (dotyczy sezonu wiosna/lato) lub grillu elektrycznym (dotyczy sezonu jesień/zima). Oryginalnie kebab nadziewa się na długie szpadki, ale jeśli takich nie macie, wystarczą patyczki do szaszłyków. Możecie też zupełnie pominąć ten element.

Upieczone kebaby podawajcie z lawaszem, nomen omen wpisanym na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO lub innym pszennym plackiem. Możecie zawijać w niego kawałki mięsa lub lekko je podpiec i zagryzać kebab. Podajcie też dużo warzyw – pomidorów, cebuli, sałaty, ziół skopionych oliwą. Do kebaba podajcie też sos, np. ajran lub połączony z jogustem ajwar. Z mięsem będzie też znakomicie smakować tahina – pasta z sezamu.

Przygoujcie sporo kebabów i zaproście znajomych. Ucztujcie w najlepsze.

Lula kebab

Lula kebab

Lula kebab

Lula kebab

Lula kebab

Lula kebab

Lula kebab

Lula kebab

 

5.0 from 3 reviews
Zapisz Drukuj
Gruziński wołowy lula kebab
Autor: Ola Krasińska
Czas przygotowania:  20 min
Czas gotowania:  15 min
Całkowity czas:  35 min
 
Składniki
  • 800g wołowiny (ja użyłam zrazowej)
  • pół białej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści siekanych liści pietruszki
  • 1 garść siekanych liści mięty
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 tarta na świeżo gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka utartego w moździerzy kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 kromki chleba zanurzone w wodzie i odciśnięte w dłoniach
  • sok z połowy cytryny
Dodatki:
  • Ajran
  • Pomidory, cebula, sałata
  • Tahina
  • Ajwar z jogurtem (łączony w stosunku 1:1)
  • Lawasz lub inne pszenne placuszki (ja podałam z pszenną, zgrillowaną tortillą)
Przygotowanie
  1. Mięso zmiel w maszynce.
  2. Do blendera wrzuć cebulę, czosnek, miętę i pietruszkę oraz chleb. Posiekaj bardzo dokładnie warzywa z chlebem i powstałą mieszankę dodaj do mięsa.
  3. Dodaj także wszystkie przyprawy i sok z cytryny.
  4. Wszystkie składniki połącz mieszając dłonią. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosyp odrobinę bułki tartej.
  5. Formuj 'paluchy' z masy i smaż na patelni grillowej, piecz na grillu elektrycznym lub klasycznym po 6 minut z każdej strony.
  6. Podawaj z warzywami i tahiną oraz ajwarem. Możesz dodać lekko zgrillowane placuszki pszenne.
3.5.3208

 


4 komentarze

« Kurczak pieczony na butelce piwa – 5 rad jak to zrobić
Mus z kurczaka z chrzanem i pieprzem syczuańskim »

Comments

  1. Mięsożerca says

    14 listopada, 2017 at 8:04 pm

    Dziękuję za przepis. Uwielbiam tego typu kebab. Zawsze jem go tak, że owijam mięso pitą, następnie maczam w różnych dipach i się tym zajadam :).

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 9:25 am

      Ja też uwielbiam <3 Od razu kojarzy mi się z wakacjami :)

      Odpowiedz
  2. foxxx69 says

    27 czerwca, 2019 at 7:28 pm

    super przepis jedlismy bez pity z patykow

    Odpowiedz
    • Ola Krasińska says

      27 lipca, 2020 at 9:26 am

      Haha! Głodomory :* Ja też tak często jem i jest pysznie! Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis:  

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Chłodnik z wiśni

    Chłodnik wiśniowy z bazylią i prosciutto

    Udka kurczaka pieczone z sezamem

    Udka kurczaka pieczone z sezamem

    Pastrami - kanapka klasyk

    Pastrami – kanapka klasyczna

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in