Meatmyday.pl

Blog o mięsie - przepisy, informacje, dobre rady

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Dania główne
    • Dania z wołowiny
    • Dania z wieprzowiny
    • Dania z drobiu
  • Zupy
  • Dodatki
  • Przekąski
    • Przekąski z drobiu
    • Przekąski z wieprzowiny
    • Przekąski z wołowiny
  • Do pieczywa
  • Ekstra
    • Encyklopedia mięs
    • Podróże
  • Kontakt/Współpraca
You are here: Home / Ekstra / 5 kulinarnych powodów, by odwiedzić Barcelonę (Hiszpania)

Ekstra Podróże

5 kulinarnych powodów, by odwiedzić Barcelonę (Hiszpania)

Piperon de padron - hiszpańskie papryki

Piperon de padron – hiszpańskie papryki

 

Długo zbierałam się do opisania uroków Barcelony. W końcu jest! Ten wpis powie wam, dlaczego byłoby wspaniale mieszkać w ciepłej Hiszpanii i buszować po barcelońskich targach.

To już moja druga wyprawa do bajkowego miasta na wybrzeżu Hiszpanii. I drugi raz zakochałam się w tym miejscu. Mimo, że pogoda dała nam w kość, robiliśmy wszystko, aby wyjazd zapamiętać jak najlepiej. Czyli jedliśmy, próbowaliśmy, testowaliśmy. Niestety, wiele rzeczy tylko zaszczyciliśmy swoją uwagą, bo na ich gotowanie nie mieliśmy warunków. A szkoda.

Radziliśmy sobie jednak przesiadując od rana do nocy w knajpach i odwiedzając małe piekarenki, cukierenki i sklepiki. To był naprawdę smaczny wypad. Oczywiście, poza tym też mnóstwo zwiedzaliśmy i to stanowiło lwią część czasu spędzonego w Barcy. Pieszo zrobiliśmy aż 70km. Zacny  wynik, z którego naprawdę jesteśmy dumni. Spróbujcie sami, a przekonacie się, jak ogromne i rozległe to miasto. Przez to, że trafiliśmy na porę deszczową i mieliśmy mało czasu  i tak nie wszystko udało nam się zobaczyć. Wpisujemy na listę i nadrobimy następnym razem.

Po co więc jechać do tej Barcelony? Według mnie właśnie po to, o!

Wędliny

Hiszpania to kraj szynek. Polska też, ale te hiszpańskie to świetna odmiana polskich błyszczących folią i solanką mazi zbitych w jeden blok o formie regularnego sześcianu w siatce z gumek. W Hiszpanii są szynki przez wielki SZ. Najpopularniejsza Serrano (szynka z gór), którą wytwarza się z wieprzowego udźca (jamón) lub łopatki (paleta) jest delikatna w smaku, lekko słona, krucha i aromatyczna. Ale mercedes wśród tych szynek to Jamón Belotta, o której mnóstwo już pisałam tutaj.

Tym razem, w drodze do Katedry Sagrada Familia wstąpiliśmy do maleńkiego sklepiku sprzedającego szynki i wybraliśmy croissant z tym mięsnym przysmakiem. Wierzcie na słowo – to było olśnienie. Wiecie, ten lekko słodki rogalik z orzechową szynką. A potem zza rzędu kamienic wyrosła olbrzymia Sagrada. Jedliśmy powoli crossaint siedząc na krawężniku i podziwiając ogrom Katedry. Mmmmm… no i jak tu wracać do domu?

Bez trudu można tam kupić papierowe rożki wypełnione pokrojonymi w cienkie plasterki szynkami i kiełbaskami oraz serami. Superpomysł na przegryzkę.

Hiszpańskie szynki

Hiszpańskie szynki

Szynki z Hiszpanii

Szynki z Hiszpanii

I love jamon

I love jamon

Owoce morza

Najświeższe z możliwych. I wszędzie ich pełno. Na targach leżały na wielkich, ogromnych wręcz stołach i ladach. Wiele z nich jeszcze się ruszało. To świetne obserwować tyle cudów morza w jednym miejscu. Tu było naprawdę wszystko. Nie mogłam oderwać wzroku od tych różnokolorowych skorupiaków. Były też percebes. Bardzo drogie owoce morza, które zbierane są przez wykwalifikowane osoby, które zjeżdżają na linach w kierunku wody i odrywają skorupiaki od skał, na których żyją. To bardzo niebezpieczne zajęcie, dlatego ceny tego przysmaku sięgają tak wysoko. Percebes gotuje się po prostu w wodzie z solą. Nie miałam okazji ich przygotowywać, ale chcąc poczuć smak, poszłabym właśnie tą drogą. No, może jakiś warzywny sos albo sałata do tego i białe wino.

Próbowaliśmy natomiast kalmary, ostrygi, mule, sercówki, krewetki, małże św. Jakuba (przegrzebki) i wszystkie były fantastyczne. W tych owocach morza czuć było morze, o którym wszyscy mówią. W Hiszpanii to nie są puste frazesy.

Hiszpańskie owoce morza (kraby)

Hiszpańskie owoce morza (kraby)

Hiszpańskie owoce morza

Hiszpańskie owoce morza

Hiszpańskie owoce morza

Hiszpańskie owoce morza

Langustynki

Langustynki

Ryby

Hiszpania to też królestwo ryb. W restauracjach i na targach było ich całe mnóstwo. Świeże, jędrne, z czystymi, kryształowymi wręcz oczami (po tym poznajemy świeżość ryb) pyszniły się i kusiły wspaniałym mięsem. Były żabnice z kilkoma warstwami skór, białe, jędrne dorady i ogromne, karminowe tuńczyki. Wszystko tańsze i świeższe niż w Polsce, wiadomo, taka dziwna zależność.

Jak już tam będziecie to kupujcie te ryby na potęgę, zwłaszcza tuńczyki. Smażcie je chwilkę i jedzcie z solą, pieprzem i oliwą. Nie ma chyba lepszego sposobu na świeżą rybę.

Ryby na targu

Ryby na targu

Tuńczyk na targu

Tuńczyk na targu

Wino

Szczerze? Nie znam się na winach. Wiem, że dobre powinno mieć butelkę z mocno wklęsłym spodem i 14% mocy. Generalnie wino jest tak tanie, jak u nas ziemniaki. W sklepach znajdziecie już takie nawet za 1Euro w butelce, ale bez etykiety. Nieźle, co? Są też wina bardzo smaczne, w rozsądnych kwotach i bardzo drogie. Wybór należy do was. My często kupowaliśmy małe wina o pojemności ok. 300ml i dzięki temu spróbowaliśmy wielu i mogliśmy je śmiało porównywać.

Udało nam się też zahaczyć o targi lokalnych produktów i przedsiębiorców, na których zostaliśmy poczęstowani różnymi alkoholami, m.in. trafiła nam się ratafia  – wieloowocowa nalewka, do której dodaje się też migdały. Była mocna. To pewne.

Ratafia (nalewka wieloowocowa) i dużo procentów

Ratafia (nalewka wieloowocowa) i dużo procentów

Owoce

Są tu nie tylko lokalne pomarańcze i cytryny, ale znalazłam mnóstwo egzotycznych owoców, które kocham ponad wszystko. Głównie dlatego, że mnie nie uczulają, w przeciwieństwie do polskich, poczciwych jabłek, gruszek, śliwek, wiśni… W Barcelonie bez trudu kupicie zarówno smoczy owoc, kokos, karambolę, marakuję, jak i truskawki, leśne owoce i mnóstwo innego dobra. Można też dostać koktajle, soki i musy owocowe. W smaku bliskie tym, które próbowaliśmy w Tajlandii. Sprzedawcy oferują też obrane owoce pokrojone w kawałki, w pojemniczkach, gotowe do jedzenia. Świetna opcja na szybki i zdrowy posiłek podczas długich spacerów.

Owocowe smoothie

Owocowe smoothie

Smoczy owoce

Smoczy owoce

Na koniec moja dobra rada dla wszystkich lubiących jeść i będących w Barcelonie. Wynajmijcie sobie apart i gotujcie po swojemu. Kupujcie na targach i w małych sklepikach. Zajrzyjcie na Mercat de La Boqueria, ale kupujcie na mniejszych targach. Ten jest przeładowany turystami, ceny są pod turystów i cały marketing tego miejsca wylewa się wraz z tłumami otaczającymi ze wszystkich stron. Znajdźcie targowiska oddalone od głównych ulic i tam róbcie poranne zakupy. Dopiero wtedy poczujecie prawdziwe smaki. Restauracje wybierajcie tylko sprawdzone i najlepsze. Jest drogo, ale jak już jeść to dobrze.

Market La Boqueria - Barcelona

Market La Boqueria – Barcelona


Leave a Comment

« Hot-dog z białą kiełbaską, nowalijkami i sosem chrzanowym
10 rad jak zjeść dobrze za granicą i nie dać się oszukać »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie

Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Chcecie trochę?

Mój Instagram

    Kwiecień 2021
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « Gru    
    Jaja w kokilkach z szynki parmeńskiej

    Jaja w parmeńskich kokilkach na wielkanocne śniadanie

    Deska wędlin – co wybrać?

    Jaja faszerowane białą kiełbaską

    Jaja faszerowane białą kiełbaską

    Sprawdź dania ze składnikami

    boczek Boże Narodzenie burger cebula chorizo cielęcina drób dynia fasola grill grzyby indyk jabłka kanapka kapusta karczek kiełbasa kurczak makaron mięso musztarda orzechy papryka pastrami pasztet pieczarki polędwica wieprzowa pomidory prosciutto przekąska pâté ricotta sałata sałatka schab ser sos szynka szynka parmeńska wieprzowina wino wołowina zioła zupa Święta

    Copyright © 2021 · MeatMyDay.pl

    Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in